Elveszítheti jogalanyiságát a Komáromi Speciális Alapiskola

Elveszítheti jogalanyiságát a Komáromi Speciális Alapiskola

A Nyitrai Járási Hivatal fennhatósága alatt, 2006 óta a Komárom várostól bérelt volt óvodaépületben működik a magyar tannyelvű Komáromi Speciális Alapiskola. Nagy Beáta igazgató megerősítette a ma7.sk értesülését, hogy az általa irányított intézmény 2021. augusztus 31-el elveszítheti jogalanyiságát.

„Sajnálatos lenne, ha idén augusztus 31-én megszűnne az iskolánk jogalanyisága, mivel azt hozzá akarják csatolni a Várút 7. szám alatt található Összevont Iskolához. Annak égisze alatt szlovák tannyelvű speciális alapiskola, óvoda és speciális pedagógiai tanácsadó központ is működik. Az erről szóló hivatalos értesítést február 16-án (kedden) kaptuk meg a Nyitrai Járási Hivataltól. E lépés előzményeként tavaly novemberben engem telefonon felhívott az ottani tanügyi hivatalból Galaba úr. Elmondta, hogy mivel mi nem rendelkezünk saját tulajdonú épülettel, ahelyett Komárom városnak fizetünk bérleti díjat, iskolánkat összevonnák a hasonló szlovák tannyelvű intézménnyel. Állítólag takarékoskodási okokból szüntetnék meg az igazgatóságunkat“ – mondta el Nagy Beáta.

Az Összevont Iskola ugyan a saját egyemeletes épületében működik, de kevesebb tanulóval, mint a magyar intézmény, amelyben e tanévben 101 gyermekkel 13 osztályban 18 pedagógus foglalkozik, s a Komáromi járás legtöbb tanulóval rendelkező speciális alapiskolájának számít.

Hírdetés

Hangsúlyozta: e döntés, amelyet az iskolatanácsuknak is véleményezni kellett, még nem végleges.

„A héttagú iskolatanácsunk tagjai közül hatan semmiképp sem akarják elfogadni e döntést. Köztük van Bajkai János, a Városi Hivatal illetékes főosztályvezetője is, aki azt szintén ellenzi. A 7. tag a Nyitrai Járási Hivatal alkalmazottjaként valószínűleg pártolja majd a tervet, de ez a keddi komáromi látogatása során dől el. Előzőleg pedig ez ügyben engem majd hivatalában fogad Keszegh Béla polgármester. Reméljük, hogy a nyitrai terv végül mégsem valósul meg, hiszen nálunk hatékony oktató-nevelő munka folyik, s eddig főleg a szavaló-, rajz- és sportversenyeken nagyon szép eredményeket értünk el. Arról is meg vagyok győződve, hogy ilyen sokan nem is férnénk be az Összevont Iskola épületébe“ – fejtette ki Nagy Beáta.

A Komáromi Speciális Alapiskolában folyó sokrétű tevékenységet tavaly ősszel részletesen bemutattuk olvasóinknak. A témához még visszatérünk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »