Eltávolították Puskin szobrát Kijevben

Eltávolították Puskin szobrát Kijevben

Eltávolították szerdán Alekszandr Puskin orosz költő emlékművét az ukrán főváros, Kijev egyik központi parkjából – hozta nyilvánosságra Dmitro Bilocerkovec, a kijevi városi tanács képviselője a Facebookon.

A képviselő közölte, hogy a kormány tagjai egyetértettek Kijev városának az emlékmű lebontására tett kezdeményezésével.

Az ukrán kulturális minisztérium a Telegramon közölte: „Üdvözöljük a kijevi polgármesteri hivatalnak a városi tanáccsal és a helyi aktivistákkal való együttműködésének eredményét. Egy Puskinnal kevesebb van Kijevben. Folytatódik az erőszakos eloroszosítás következményeinek felszámolása”.

Hírdetés

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök áprilisban aláírta az orosz birodalmi politika propagandáját tiltó törvényt. A jogszabály megtiltotta a szovjet és orosz jelképek gyártását, terjesztését és nyilvános használatát.

Idén július óta több mint 60, Oroszország és a Szovjetunió történelmével és kultúrájával kapcsolatos emlékművet bontottak le Kijevben, az egykori Puskin parkban található Puskin-emlékmű azonban mostanáig a helyén maradt. A szobrot többször festékkel locsolták le, talpazatára a lebontását szorgalmazó szövegeket írtak.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »