Elosztotta a prefektusi tisztségeket a nagykoalíció. Tasnádi alprefektusként folytatja Kolozs megyében

Elosztotta a prefektusi tisztségeket a nagykoalíció. Tasnádi alprefektusként folytatja Kolozs megyében

Lezárultak a kormánykoalícióban a prefektusi tisztségek elosztásáról szóló tárgyalások. A szociáldemokraták veszik át a prefektusi tisztségeket azokban a megyékben, ahol a PNL tölti be a megyei tanács elnöki tisztét, és fordítva, a PNL veszi át a prefektúrákat azokban a megyékben, ahol a PSD tölti be a megyei tanács vezetését. Több megye is volt, amely kapcsán viták alakultak ki, például Kolozs, Maros, Arad vagy Szilágy kapcsán – írja forrásokra hivatkozva az actualdecluj.ro.

A Kolozs megyei prefektúrát jelenleg Tasnádi István Szilárd vezeti; az RMDSZ ragaszkodott volna a Kolozs megyei pozíció megtartásához, és hajlandó volt cserébe felajánlani a liberálisoknak egy másik megyét.

Az aktualdecluj.ro információi szerint Emil Boc polgármester is hajlott arra, hogy maradjon az RMDSZ-é a tisztség. Ám beleszólt a tárgyalásokba Florin Cîțu PNL-elnök, nyilvánosan kijelentette, hogy a Kolozs megyei tisztség a PNL-nek kell. Lucian Bode pedig hétfőn este tájékoztatta az RMDSZ képviselőit, hogy a PNL mégis ragaszkodik a Kolozs megyei tisztséghez. Azt még nem tudni, hogy kit nevez ki a PNL a tisztségre, elsőként Ovidiu Cîmpean, a kolozsvári városháza fejlesztési osztályának vezetője kerül szóba erre a posztra.

Csoma Botond
kolozsvári RMDSZ-elnök az aktualdelcuj.ro-nak megerősítette: a jelenlegi prefektus Tasnádi István alprefektusi poszton marad az intézményben.

Hírdetés

Az aktualdecluj.ro forrásai szerint az országos egyeztetéseken az RMDSZ elveszítette a szatmári prefektúrát, amely a PSD-hez került, de megkapta Szilágy megyét.

A koalíciós pártok a következőképpen osztották el egymás között a prefektusi tisztségeket:

–RMDSZ: Arad, Kovászna, Hargita, Szilágy

-PSD: Bukarest, Bákó, Buzău, Beszterce-Naszód, Brăila, Krassó-Szörény, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Szatmár, Temes, Tulcea, Vrancea, Vâlcea

-PNL: Fehér, Argeș, Bihar, Brassó, Botoșani, Constanța, Călărași, Kolozs, Gorj, Hunyad, Máramaros, Maros, Olt, Szeben, Suceava, Teleorman, Vaslui.

(actualdecluj)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »