Élő adásban esik szét a kormánykoalíció – mondják ellenzéki politikusok

Élő adásban esik szét a kormánykoalíció – mondják ellenzéki politikusok

Élő adásban esik szét a kormánykoalíció – mondják ellenzéki politikusok Kulcsár Péter2024. 09. 25., sze – 15:25

Élő adásban esik szét a kormánykoalíció – nyilatkozták ellenzéki politikusok, miután Andrej Danko, az SNS elnöke a Hlas képviselőit bírálta. Danko kijelentette, hogy a Hlas képviselői megsértették a koalíciós szerződést azzal, hogy a szavazásnál támogatták Lucia Plaváková (PS) képviselőt, aki az ülésteremből való kitiltása ellen tiltakozott. Plaváková az LMBTQ-csoporthoz tartozó személy elleni támadásnak nevezte a vele történt incidenst.

„Teljes mértékben elfogadhatatlan, amit az SNS művel” – jelentette ki Martin Dubéci, a PS frakcióvezetője. Szerinte élő adásban esik szét a „hisztériás és szeszélyes férfiak” csoportosulásával létrejött kormánykoalíció. Hozzátette, a kormánypárti politikusok szekálják a képviselőket, és bírálta Rudolf Huliak SNS-képviselő sajtótájékoztatón elhangzott indulatos kijelentéseit.

Hírdetés

Felszólította Peter Žiga (Hlas) megbízott házelnököt, Peter Pellegrini államfőt és Robert Fico (Smer) kormányfőt, hogy tegyenek végre valamit. Danko szerinte a házszabályt megsértve parancsolta ki Plavákovát az ülésteremből. „Példa nélküli dolog történt” – tette hozzá, és cáfolta, hogy a PS egyezkedett volna a Hlas-SD képviselőivel arról, hogy a szavazáskor támogassák Plaváková tiltakozását.

Plaváková visszautasítja, hogy megsértette a házszabályt, mint mondta, a laptopján egy szivárványos szív van, és olyan matrica, amit a lányától kapott. „Felháborító, ami történt, egyértelműen kijelentette, hogy az LMBTQ-matricákkal van baja” – mondta Dankóról.

Michal Šimečka, a PS elnöke „felfoghatatlan szégyennek” nevezte Plaváková „kiüldözését” a teremből, amit Danko a házszabály megsértésével követett el, és Huliakot is haladéktalan bocsánatkérésre szólította fel.

Branislav Gröhling is a koalíció széteséséről nyilatkozott. „Már hetek óta beszélnek erről, ma láttuk az eredményt” – mondta, arra utalva, hogy Danko a koalíciós szerződés megsértésének tekinti a történteket. Mária Kolíková (SaS) a nők elleni parlamenti támadásokat ítélte el. Az SaS felszólította Huliakot, hogy távozzon a parlamentből, mondjon le képviselői mandátumáról. Igor Matovič, a Slovensko elnöke szerint Danko kezei között esik szét a kormánykoalíció, a kormánypártok gúnyt űznek belőle, ez a magyarázat arra, hogyan szavaztak a Hlas képviselői.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »