Ellenzéki politikust vitt el a rendőrség Kubában

Őrizetbe vették helyi idő szerint pénteken Kubában José Daniel Ferrert, a helyi politikai ellenzék egyik ismert alakját.

A Kubai Hazafias Szövetség (Unpacu) vezetőjét Santiago de Cuba településen, a házából vitte el a rendőrség – mondtal el Ferrer bizalmasa, Zaqueo Báez az AFP hírügynökségnek.

Ferrer háza az Unpacu székhelye. A ház homlokzatára az ellenzéki politikus a "Patria y vida" (Haza és élet) jelszót felfestette fel, ami egy az internetes közösségi portálokon világszerte népszerű vált, a kubai kommunista hatalom ellen íródott rapdalra utal. A felirat éppen az ellentétét sugallja a kubai forradalom "Haza vagy halál" jelszavának.

Hírdetés

Az 50 éves másként gondolkodó már nyolc éve, 2003-ban is hatósági őrizet alá helyezték, miután a demokratikus reformokat követelő tüntetések élére állt. Csak a katolikus egyház közbenjárására bocsátották szabadon 2011-ben. Ezután alapította meg az Unpacu mozgalmat.

Ferrer 2019 márciusától 2020 áprilisáig az Unpacu másik három tagjával együtt szintén börtönben volt, de végül az ellenük kiszabott ítéletet házi őrizetre változtatták.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »