Elkezdõdött a válaszúti Bánffy-kastély felújítása

Megkezdődtek a válaszúti Bánffy-kastély épületegyüttesének és parkjának felújítási munkálatai, amelyeket a Kolozs Megyei Tanács európai alapokból finanszíroz.

Hírdetés

„Hosszúra nyúló előkészületek és többszöri sikertelen közbeszerzési eljárás nyomán végre elkezdődhettek a válaszúti Bánffy-kastély tényleges felújítási munkálatai. A kastély épített örökségünk része és történelmi jelentősége révén identitásunk és kultúránk fontos sarokköve, ezért kötelességünk megóvni és megőrizni azt. A beruházás nyomán a Mezőség egy újabb kulturális központtal fog gazdagodni, amely növeli a térség turisztikai vonzerejét hiszen két év múlva újra eredeti pompájában lesz látogatható” ‒ nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

A kastély épületének első emeletén könyvtár, előadóterem, valamint kutatási iroda kerül kialakításra, az alagsorban fog helyet kapni kiállítási terem, ahol idővel állandó és időszaki kiállítások is látogathatók lesznek. Megújul a kastélypark is, hiszen helyreállítják a parkban található tavat, újjáépítik a szökőkutat, valamint a meglévő hídfelújítások mellett újakat is építenek. Az átfogó projekt keretében két másik épületet is korszerűsítenek, amelyek a kastély üzemeltetését fogják kiszolgálni. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »