Elkényelmesedés a Covid hozadéka

Elkényelmesedés a Covid hozadéka

A Központi Statisztikai Hivatal közleménye alapján a 2020-as évben Magyarországon az előző tíz évhez képest háromszor annyian dolgoztak otthonról. Bár a pandémia súlyossága miatt volt szükség távol maradni az irodától, kerülve a személyes jelenlétet, azonban a járványhelyzet javulásával is csak nehezen térnek vissza a dolgozók a rendes kerékvágásba.

Az otthoni munkavégzés előnyei nagy mértékben befolyásolják a visszatéréshez való hajlandóságot, ami egyes felmérések szerint már kihatással van a munkaerőpiacra.

A Pénzcentrum felmérése alapján 3000 válaszadó alig 16 százaléka dolgozna ismét az irodában, és hagyná ott a home office-t. A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók többsége heti 1-2 irodában töltött nappal lenne elégedett, amennyiben szükség lenne visszatérni az irodába.

Hírdetés

A munkáltatók felől is fokozatosan érkeznek visszajelzések. Egyes munkáltatók hajlandók a köztes megállapodásra, biztosítva a pár nap otthonról való munkavégzést, azonban vannak cégek, ahol keményen lépnek fel a munkavégzés helyének meghatározásában.

A Reuters hírügynökség információi szerint a Google-nél a home office-ban dolgozók fizetését jelentősen csökkenthetik, amennyiben hosszú távon dolgoznának otthonról.

A koronavírus jelentős változásokat hozott az ételrendelés, a házhoz szállítás terén is. A Falatozz.hu országos ételrendelő portál összegzése szerint 59%-kal növekedett az új megrendelőinek száma a kritikus időszakban, az online fizetések aránya pedig 26 %-kal emelkedett. Az újonnan csatlakozott éttermek 10%-a szüntette csak meg a kiszállítást, amiből arra lehet következtetni, hogy az éttermek többsége számít a folyamatos házhoz szállításra.

Több tartalom, a ma7 médiacsalád instagram profilján.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »