Elítélik a magyar gyakorlatot

Elítélik a magyar gyakorlatot

Az ENSZ és az EU is elítéli azt a magyar gyakorlatot, hogy a Szerbia felől érkező menekülteket a hatóságok eljárás nélkül visszatoloncolják Szerbiába. Az Európai Unió határvédelmi ügynökségének vezetője szerint a jövőben ezeket a visszaéléseket is ki fogják vizsgálni. Az Európai Parlament kedden döntött arról, hogy megemelik az európai határvédelmi szervezet költségvetését, és gyors reagálású alakulatot hoznak létre, amelyet akármelyik európai határon be lehetne vetni.

A magyar határ közelében táboroznak a menekültek Szerbiában. A nyár eleje óta több százan gyűltek itt össze. A tábort üzemeltető ENSZ szerint naponta 20-30 új ember érkezik. „Az első éjjel átvágtuk a kerítést, és átmentünk Magyarországra. A második falunál tartottunk, amikor jöttek a rendőrök, és megállítottak. Aztán megjelent vagy 40 rendőr, szidni kezdtek minket, és visszahoztak” – mondta Kassmir afganisztáni menekült.

Az EU és Szerbia is elítélte a magyar gyakorlatot, hogy a határon átkelő menekülteket a rendőrök mindenféle eljárás nélkül visszaviszik Szerbiába, mert a migránsoknak joguk lenne menekültügyi eljáráshoz. „Mások segítségével tudtunk átmenni, akik már átvágták a kerítést. Magyarországon kis csoportokban körülbelül öt-hat kilométert tudtunk haladni, aztán elfogtak a rendőrök és egyenesen visszahoztak Szerbiába. Volt olyan, akit megvertek útközben” – fogalmazott egy másik afgán.

Az uniós határvédelmi szervezet reformját kedden fogadták el Brüsszelben. Ezentúl a szervezet feladata lesz, hogy a magyarhoz hasonló jogsértéseket kivizsgálja. Az állítólagos rendőri brutalitást is vizsgálni fogják.  „Azoknak, akik jogosultak a menekültstátusra, joguk van eljutni Európába, oda, ahová indultak, és joguk van ahhoz, hogy itt bírálják el a kérelmüket. Ezt tiszteletben kell tartaniuk azoknak is, akik nem akarnak egyetlen bevándorlót se látni az országukban. Az ügynökségünk célja lesz az is, hogy a tagországok határain történő visszaéléseket kivizsgáljuk” – fogalmazott az uniós határvédők vezetője, Fabrici Leggeri.

A reformok között szerepel, hogy létrehoznak egy 1500 fős gyors reagálású alakulatot. A Frontex szerint egyébként tavaly másfél millióan jöttek Európába a kontinensen kívülről. A török megállapodás miatt a balkáni útvonalon csökkent a forgalom, de Olaszországba ma is naponta mintegy négyezren érkeznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »