Elindult a népszámlálás: csak az első kérdésre adott válasz számít a kisebbségi listánál

Elindult a népszámlálás: csak az első kérdésre adott válasz számít a kisebbségi listánál

Ahogy arról már az elmúlt hetekben többször is beszámoltunk, a tízévente sorra kerülő országos népszámlálás nyitónapját február 15-ére határozták meg. Nem csak az ország egészére nézve fontos, de a magyar közösség számára egyenesen meghatározó jelentőségű esemény első, elektronikus módon végzett szakasza indult el hivatalosan vasárnapról hétfőre virradóan éjszaka.

Az online kitölthető kérdőív egészen március végéig lesz kitölthető és a www.scitanie.sk webhelyen található meg, egyebek mellett magyar nyelvű változatban is. A kérdőív 14 kérdést tartalmaz, s köztük van az önmeghatározáson alapuló, a nemzetiségre és a vallási hovatartozásra vonatkozó rész is.

A népszámláláson való részvétel törvényből eredően kötelező, annak elmulasztásáért elvileg 25 – 250 euró összegű büntetéssel sújtható az adatszolgáltatást elmulasztó lakos, ám az eseményt levezénylő Statisztikai Hivatal már korábban közölte, hogy már csak a vírushelyzetre való tekintettel sem fogja kezdeményezni a távolmaradók szankcionálását.

A nemzeti közösségek számbeli nyilvántartásánál alapvető forrásként mindig a népszámlálások eredményeit veszik figyelembe, így különböző jogok és lehetőségek az így elért számarány alapján kerülhetnek megadásra vagy éppen megvonásra. Ezért is tartják szakértők és a magyar közösség érdekeit képviselő szervezetek egybehangzóan fontosnak a népszámláláson való részvételt, illetve a nemzeti közösséghez való tartozás kinyilvánítását.

A részévétel anonim módon zajlik, annak személyhez kötése csak többlépcsős biztosítási rendszeren keresztül lehetséges, amelyről a Statisztikai Hivatal már többször elmondta, hogy az adatvédelmi előírásoknak eleget tesz.

A nemzetiségi hovatartozás meghatározásánál újdonság, hogy egy lakos akár két nemzetiséget is meghatározhat magára nézve helytállóként. Ezzel kapcsolatban a népszámlálás előtti hetekben több vita folyt, ezeket portálunk rendszeresen szemlézte.

Hírdetés

Az viszont újdonságnak tekinthető, hogy Szlovákia kormányintézménye első alkalommal ismerte el hivatalosan, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény szerinti településlista összeállításakor, ellenőrzésekor CSAK az első kérdésre adott nemzetiségi válaszokat veszik figyelembe.

Amint tudható, azokban a településekben van lehetőség a kisebbségi nyelvek hivatali használatára, amelyekben a lakosság 15%-a nemzetiségi kisebbséghez tartozónak vallja önmagát.

A kérdéssel, hogy a kisebbségi százalékarányba beszámítódik-e a második nemzetiségre adott válasz, a közigazgatást felügyelő Belügyminisztériumhoz fordultunk írásban, akik egyrészt tájékoztatták portálunkat, hogy a válaszadásra a kisebbségi kormánybiztos hivatala a kompetens; illetve kérésünket hivatalos úton továbbították is ennek a kormányzati hivatalnak.

Innét a hivatal vezetőjétől, Kovács Zoltántól kaptunk írásos választ arról, hogy

Ahogy tehát a válaszból kiderül, amíg nem módosítják a törvényt, a második nemzetiségre vonatkozó választ nem veszik figyelembe egyes településeknek a nemzetiségi listára való elhelyezésénél.

Ez természetesen politikai kérdéseket is felvet, amelyek lényege, hogy melyik és milyen összetételű kormányzat lesz majd az, amelyik ezt a törvénymódosítást kezdeményezni és legfőképpen elfogadtatni tudja majd, ez viszont már nem kapcsolódik szorosan a hétfőn induló népszámláláshoz.

A népszámlálás ún. második, asszisztált szakasza április 1. és október 31. között zajlik majd, amely során felkereshetjük az önkormányzatoknál kialakított számlálási pontokat, vagy kérhetjük a számlálási asszisztensek kiszállásának lehetőségét. Na hagyjuk viszont ezt sem az utolsó pillanatra, lehetőségünk szerint már a március 31-ig tartó elektronikus, online szakaszban tegyünk eleget állampolgári kötelességünknek!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »