Elhunyt Vaskői Károly

Elhunyt Vaskői Károly

Hosszú betegség után 73 éves korában elhunyt Vaskői Károly rimaszombati költő, meseíró, pedagógus és egykori iskolaigazgató. 

Vaskői Károly 1950. január 18-án született Rimaszombatban. Alap és középiskolai tanulmányait a gömöri városban végezte, s már gyerekkorától kezdve vonzódott az irodalomhoz és a festészethez. Tanári diplomáját a Nyitrai Pedagógiai Kar képzőművészeti nevelés szakán szerezte. A Prágában letöltött kötelező katonai szolgálat után hivatásának első állomása a várgedei teljes szervezettségű alapiskola lett, ahol földrajzot és történelmet tanított, valamint bábszakkört vezetett.

Hírdetés

Tanárként előbb Szútorra, majd Nemesradnótra került, ahol igazgatóként 16 évig vezette az ottani kisiskolát. Néhány aktív kollégájával hozzájárult a Pósa hagyaték ápolásához, kultuszának felélesztéséhez. Ekkortájt lett a Tompa Mihály nevét viselő nagy múlttal rendelkező, határon túl is ismert közművelődési klub elnöke, de mindezek mellett rimaszombati önkormányzati képviselőként, a Csemadok, az SZMPSZ és az FMK tagjaként is tevékenykedett. Pedagógusi pályafutása utolsó nyolc évét a Dúsa úti lakótelepi alapiskolában töltötte, innét vonult nyugdíjba. Az általa vezetett Három Rózsa irodalmi kávéház pedig hosszú ideig fontos szerepet töltött be a gömöri város kulturális életében.

A versei csiszolgatásába, rendezésébe nyugdíjas évei alatt kezdett. Vaskői Károlynak 2006-ban jelent meg első, Szappanbuborék című kötete, 2010-re pedig elkészült az Ábécés történetek című könyv 34 alliterációs verse, amely kötet formájában csak kilenc évvel később került kiadásra. Azóta megjelent a Góliás, a kincskereső óriás című verses-mesés gyermekkönyve, a Talányok című hétszáz találós kérdést és játékos fejtörőt tartalmazó kötete. Közben Rimaszombat város alapításának 750. évfordulójára elkészítette és magánkiadásban megjelentette a Rimaszombat 750 című képes albumot, de falinaptárat is szerkesztett régi fotókból és képeslapokból. 2022 tavaszán látta meg a napvilágot a Pufi lufi c. kötete, majd legutolsóként a Jürgen az űrben című újabb verseskötet, amely 2022 karácsonyán jelent meg. 

Vaskői Károly búcsúztatása 2023. szeptember 14-én, csütörtökön 11 órától lesz a rimaszombati ravatalozóban. Emlékét megőrizzük! Nyugodjon békében!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »