Elfogadta a parlament a teljes értékű 13. nyugdíj bevezetését

Elfogadta a parlament a teljes értékű 13. nyugdíj bevezetését

Az idei évtől már nem szociális segély lesz a 13. nyugdíj, hanem a nyugdíjellátás részeként fizeti ki a Szociális Biztosító (SP). A parlament csütörtökön elfogadta a szociális biztosításról szóló törvény módosítását.

„A 13. nyugdíj eddig 50 és 300 euró között mozgott. 2020 óta azonban nem emelkedett az áremelkedésekhez mérten, ezért az értéke csökkent” – állt a munka-, szociális és családügyi minisztérium által előterjesztett módosító javaslatban. Minden nyugdíjra jogosult személy kap 13. nyugdíjat, akinek járadékát a Szociális Biztosító folyósítja. Azok is megkapják, akik a fegyveres testületeket irányító minisztériumoktól kapják a nyugdíjukat.

Aki többféle nyugdíjra is jogosult, csak egy után kap 13. nyugdíjt: azután, amelyiknél a legmagasabb az éves átlag.

Hírdetés

A tárca közlése szerint jelenleg több mint 1,47 millió nyugdíjra jogosult személy van, és a számuk emelkedik. A 2024-es nyugdíjkiadások elérik a 828 millió eurót, és jövőre 100 millió euróval emelkednek. 2026-ra 978 millióra nőnek a kiadások, 2027-re pedig 1,033 milliárd euróra.

Az ok, hogy pontosabban meg kell határozni, hogy a nyugdíjtakarékossági számla összegének mekkora részét veszik figyelembe a nyugdíjkorhatárt elérők járadékának folyósításánál, illetve mekkora részét a korkedvezményes nyugdíjnál.

A parlament jóváhagyta Zdenka Mačicová (Hlas-SD) javaslatát is. Eszerint a várható élettartam növekedésének arányában nő a 40 ledolgozott év után járó korkedvezményes nyugdíjjogosultság határa is, ugyanúgy, mint a rendes nyugdíjkorhatár esetében.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »