Elfogadta a parlament a nyugdíjreformot. Mi változik?

A parlament szerdán elfogadta a Szociális Biztosítóról szóló törvény módosítását, amely egyebek mellett bevezeti a szülői nyugdíjat vagy szülői bónuszt Szlovákiában.

Jövő év elejétől minden szülőnek a bruttó fizetése, illetve a kivetési alapja 1,5 százalékának megfelelő összeget juttathat a nyugdíjához a Szlovákiában dolgozó gyereke. A kiindulási alapot ehhez a gyermek két évvel ezelőtti jövedelme adja. A szülői nyugdíj összegét maximálják, legfeljebb a szlovákiai átlagkereset 1,2-szeresében számítják ki.

A módosítást 73 szavazattal fogadta el a parlament a 133 jelenlévő képviselő közül. A változások 2023. január 1-től lépnek hatályba.

Szülői nyugdíj

A tavalyi 1211 eurós bruttó átlagkeresetből jövőre 21,80 euró lenne a maximális szülői nyugdíj szülőnként. Azok a gyerekek járulhatnak hozzá a szüleik nyugdíjához ezzel az összeggel, akiknek a bruttó fizetése vagy a kivetési alapja eléri vagy meghaladja az 1453,60 eurót.

Hírdetés

Korengedményes öregségi nyugdíjra jogosult lesz az a személy is, aki elérte az ehhez előírt ledolgozott évek számát.

A 40 ledolgozott év utáni korkedvezményes nyugdíjba vonulás minden egyes hónapja után a nyugdíj 0,3 százalékkal csökken.

A nyugdíjkorhatár a várható élettartam növekedésével emelkedik. A nyugdíjkorhatárt az átlagos várható élettartamhoz kötődően várhatóan évente két hónappal emelik majd. Ugyanakkor érvényben marad, hogy a nők nyugdíjkorhatára gyermekenként hat hónappal csökken.

Szigorított feltételek

A törvénymódosítás a korengedményes öregségi nyugdíjra való jogosultság feltételeit is szigorítja. A korengedményes öregségi nyugdíjra csak azok a biztosítottak jogosultak, akiknek a korengedményes öregségi nyugdíjuk összege meghaladja a létminimum 1,6-szorosát. Jelenleg ez az összeg a létminimum 1,2-szerese.

Az aktuális nyugdíjérték

Az aktuális nyugdíjérték összege, amelytől az újonnan megítélt nyugdíjak összege függ, a jelenleginél lassabban fog emelkedni. Míg jelenleg az aktuális nyugdíjérték rendszeresen január 1-jével az átlagbér növekedésével emelkedik, addig az új szerint már csak az átlagbér 95 százaléka lesz.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »