„Elfelejtették” elszámoltatni Demszky egykori, külföldi luxusingatlanokat felhalmozó bizalmasát

„Elfelejtették” elszámoltatni Demszky egykori, külföldi luxusingatlanokat felhalmozó bizalmasát

„Elfelejtették” elszámoltatni Demszky egykori, külföldi luxusingatlanokat felhalmozó bizalmasát

Továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoz Demszky Gábor egykori budapesti főpolgármester volt tanácsadójának, Mesterházy Ernőnek Balin található luxusingatlanjai ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – értesült a Pestisracok.hu. Az már régóta tudható, hogy Demszky legközvetlenebb bizalmasának öt önálló luxusvillából álló pihenőkomplexuma van az egzotikus szigeten, azonban azt négy és fél év után sem sikerült kiderítenie a hatóságoknak, hogy az ingatlanokat milyen pénzből vásárolta, annak ellenére, hogy a Privatkopo.hu-nak néhány éve kipakoló „táskás ember” szerint Mesterházy a szocialista kormányok idején korrupciós pénzekből részesülhetett.

December 22-éig hosszabbította meg Demszky Gábor egykori bizalmasának, Mesterházy Ernőnek a Balin található luxusvillaparkja ügyében folytatott nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t Kovács Katalin, a főügyészség helyettes szóvivője.  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága még 2013. március 12-én rendelt el költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomozást, mivel felkeltette az érdeklődésüket, hogy Demszky egykori jobbkeze a nyaralókomplexumát milyen pénzekből vette. A Privát Kopó még 2014 novemberében írta meg, hogy a villapark Seminyak üdülőparadicsomban található, az „ékszerdobozt” pedig Mesterházy egy olasz üzletembertől vásárolta, még 2009-ben.  A Seminyak üdülőparadicsomban lévő villák egyenként 3-4 szobásak, mindegyikhez úszómedence tartozik. A villapark része egy úgynevezett kiszolgáló főépület, amelyben étterem és bár üzemel, valamint egy szórakoztató ház, billiárdasztalokkal és moziszobával. 

Honnan volt pénze luxusingatlanokra?

Hírdetés

Úgy tudjuk, a nyomozás során korábban a NAV több tanút is arról faggatott, hogy tudomásuk szerint Mesterházy milyen pénzből vásárolta a Balin található luxuskomplexumot. Az adóhivatal munkatársait a nyomozás elején az is érdekelte, hogy azokat a fotókat, amelyeket a Mesterházy-ingatlanokról a Privát Kopó közzétett, ki készítette. Korábbi értesüléseink szerint egy a Mesterházy-kört jól ismerő, olyan bizalmi személyről van szó, aki többször is együtt nyaralt a volt főtanácsadóval Balin, és aki feltáró, minden részletre kiterjedő tanúvallomást tett a nyomozóknak. Az ügyet három évvel a vizsgálódás elrendelése után a Legfőbb Ügyészség végül elvette a NAV-tól és a mentelmi joggal védett személyekkel szemben is eljáró Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF) bízta meg a nyomozás folytatásával. A felettes ügyészség semmivel nem indokolta meg a döntését, igaz, ezt nem is kell megtennie, ráadásul a Legfőbb Ügyészség bármikor határozhat úgy, hogy a KNYF-el nyomoztat, nem csak akkor, ha politikushoz vezetnek a szálak.  Egy azonban tény: a váltás évekkel elnyújtotta a már így is hosszú ideje tartó eljárást. A nyomozás ugyanis már négy és fél éve tart, de a feltételezések szerint mesés vagyont összeharácsoló Mesterházyt vagy más személyt még nem sikerült a hatóságnak meggyanúsítania. Ahogy arról sem tud még semmit a nyilvánosság, hogy Mesterházynak honnan volt pénze az üdülőkomplexum megszerzésére.

Korrupciós pénzek a politikai elit pénzcsinálóinak – mesélt a „táskahordó”

Ennél a pontnál fontos megjegyezni, hogy a Privát Kopónak korábban megszólalt egy úgynevezett „táskahordó” , aki név szerint említette Mesterházy Ernőt. Szerinte a városháza korábbi „fantomja” korrupciós pénzekből részesülhetett. A férfi állítása szerint a szocialista kormányok idején saját maga pénzzel telerakott táskákat hordott a politikai elit „pénzcsinálóinak” annak érdekében, hogy a Strabag osztrák óriásvállalat tehesse rá a kezét a közbeszerzési eljárásokban meghirdetett építőipari beruházásokra.

A pénzhordó elmondása szerint jelen volt olyan „érdekegyeztető” megbeszéléseken, amelyen a politika pénzcsinálói, köztük Mesterházy Ernő egyik bizalmi embere arról konzultáltak, hogy milyen arányban részesülnek a vesztegetési pénzekből – írta a bűnügyi portál, hozzátéve, hogy a “táskás ember” tudott olyan, az M6-os autópálya projektjéhez tapadó hárommillió eurós korrupciós pénzről is, amely „kizárólag a balliberális érdekkörök jussa volt”. Annyit persze mindenképp meg kell jegyezni, hogy a bizalmi ember a Privát Kopónak említést tett a fideszes körökhöz juttatott pénzekről is (Simicska Lajost konkrétan megnevezve), de annak részleteiről nem rendelkezett pontos információkkal. A „táskahordó” a portálnak elmondta, hogy rálátott a 4-es metró beruházásra is, ám ennél a projektnél szerinte hárommillió eurónál lényegesen nagyobb összeg vándorolt bizonyos érdekkörök zsebébe. Szerinte ki volt adva az utasítás, hogy mekkora összegeket kellett beépíteni a projekt kivitelezési árába.  

Az „elszámoltatás”…

Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester személyes bizalmasát néhány hónapja még a Hagyó-ügy másodrendű vádlottjaként folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolta a Központi Nyomozó Főügyészség, végül azonban bizonyítottság hiányában, jogerősen felmentette a bíróság. Persze az ügy fővádlottjának, Hagyó Miklósnak sem kellett börtönbe vonulnia, mivel a volt főpolgármester-helyettes megúszta felfüggesztett börtönbüntetéssel.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »