Elenyészően kevesen fertőződtek meg a teljesen beoltottak közül közel fél év alatt Svájcban

Elenyészően kevesen fertőződtek meg a teljesen beoltottak közül közel fél év alatt Svájcban

Rendkívül kevesen fertőződtek meg a koronavírus variánsaitól az utóbbi csaknem fél évben Svájcban a Pfizer/Biontech vagy a Moderna vakcinájával teljesen beoltottak közül – jelentette csütörtökön a Reuters hírügynökség a svájci szövetségi egészségügyi minisztérium adatai alapján.

Január 27-e és június 21-e között mintegy 180 ezer koronavírus-fertőződést jegyeztek fel az alpesi országban, ám ezek között mindössze 209 olyan eset van, amikor is a páciens megkapta mind a két oltását az amerikai Moderna- vagy az amerikai-német Pfizer/BioNTech-vakcinából. Az arány 0,0012, azaz 10 ezer fertőzött közül 12 ember.

Az adatok alapján a 209 ember nagy többségét a brit, úgynevezett alfa variáns fertőzte meg – ez az év elején kezdett terjedni Svájcban, és agresszívabb az eredeti, vuhani vírusnál -, míg az indiai eredetű, az alfánál is gyorsabban és erőteljesebben fertőző deltát mindössze egyetlen teljesen beoltott kapta el.

Hírdetés

„Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a delta erősebben törné át az oltások nyújtotta védelmi vonalat, mint az alfa” – mondta a minisztérium szóvivője.

A Reuters megjegyzi, hogy mindazonáltal az adatok a világból a delta veszélyességéről néha ellentmondásosak. Skóciában egy felmérés szerint a delta kétszer több beteget juttathat kórházba, mint az alfa.

Angliában a delta gyors terjedése miatt 12 hétről nyolc hétre rövidítették az első és második oltás közötti időt, mert a második oltás után sokkal erősebb a védettség a delta variáns ellen, és a rövidítéssel szeretnék elérni, hogy minél többen minél hamarabb védettebbek legyenek. Svájc 8,6 millió lakosa közül eddig 2,6 millió kapta meg mindkét adagot a Pfizer- vagy a Moderna-oltásból – más vakcinát nem alkalmaznak az alpesi országban -, egy oltást pedig további 1,5 millió.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »