Elégtételt kaphat Balla Irma ártatlanul meghurcolt fia

Elégtételt kaphat Balla Irma ártatlanul meghurcolt fia

Több mint 14 évvel Balla Irma meggyilkolása után elégtételt kaphat az áldozat ártatlanul meghurcolt fia, Schönstein Sándor – írta a Magyar Nemzet pénteken, jelezve: a gyilkos, D. Lajos perújítási kérelmét jogerősen elutasították, így nincs akadálya, hogy kimondják: bűncselekmény hiányában mentik fel Schönsteint.

„Úgy értelmezem a bírósági közleményt, hogy most már valóban minden jogorvoslati út bezárult édesanyám gyilkosa előtt, ami így teljességgel jogerőre emelkedett. Egyeztetnem kell az ügyvédemmel a további lépésekről. Nem vagyok gyilkos, nem követtem el a bűncselekményt, így ezt kell kimondania a bíróságnak, nem pedig azt, hogy bizonyítottság hiányában mentenek fel” – mondta a lapnak Schönstein Sándor, aki még korainak tartja, hogy a jogtalan meghurcoltatása miatti polgári (kártérítési) per folytatásáról beszéljen.

Hírdetés

Schönstein Sándor – origo/Polyáj Attila

A lap felidézi, hogy a 2007 húsvétján meggyilkolt Balla Irma megölésével először fiát gyanúsították, akit 2010-ben el is ítéltek, bár tagadta a vádakat, és a nyomozók vélekedésén túl semmilyen bizonyíték nem volt ellene. Ráadásul a nyomozás során, a gyilkosság idején, a szomszédos házon segédmunkásként dolgozó D. Lajos kétszer is beismerte, hogy ő ölte meg az asszonyt, ám mindkétszer vissza is vonta a vallomását. A gyilkosságot később a különleges ügyek főosztályának életvédelmis nyomozói kezdték el újra felgöngyölíteni, akik egy új DNS-azonosító technológia segítségével talált nyomokból 2013-ban azonosították D.-t.

A segédmunkást a Debreceni Ítélőtábla jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte 2020 februárjában, jóváhagyva a Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú ítéletét. A Debreceni Ítélőtábla 2020 novemberében, az elítélt beadványára, perújrafelvételi nyomozást rendelt el. Az elítélt ugyanis olyan körülményt, bizonyítékot mutatott be, amelyet eddig nem vizsgált a bíróság. D. azt állította, ő nem bántotta a sértettet, viszont látta, amint az asszonyt a fia bántalmazta, és azt is észlelte, hogy a helyszín közelében rejtette el a bántalmazás eszközét és más dolgokat is. Szeptember 20-án a perújítási indítványt megalapozottság hiányában elutasították.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »