Elég a bürokráciából, az ukrán gabona nem való az EU-ba! – Tőketerebes határában tüntettek a keleti gazdák

Elég a bürokráciából, az ukrán gabona nem való az EU-ba! – Tőketerebes határában tüntettek a keleti gazdák

A bodrogközi gazdák a csütörtöki országos gazda-megmozduláshoz csatlakozva, a Tőketerebesi járás többi gazdájával összefogva, a járási székhely határában, Gerenda (Hriadky) körforgalmát blokkolva tüntettek, néhány órára leállítva a forgalmat. Összesen 73 mezőgazdasági gép volt a helyszínen, de ennél jóval több gazda volt jelen ténylegesen. Voltak, akik traktorjaikat ugyan földjeiken hagyták, ők maguk viszont személyautójukban érkeztek. Az egyik bodrogközi gazdát traktorjában még hűséges Border Colie kutyája ls elkísérte.  

Az országos tüntetés-sorozatba bekapcsolódó bodrogközi magyar gazdák gyülekezési pontja a bodrogszerdahelyi vasútállomás szomszédságában lévő parkoló volt. 

Miután a gazdák megérkeztek, egyikójűk, a zétényi Szaxon Péter volt az, aki a járási tüntetés bodrogközi társszervezőjeként tájékoztatta társait mindarról, amiben előző nap a Tőketerebesi Regionális Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (PRRK) elnökével és a járás felsőzempléni régiójából érkező szlovák kollégáikkal megegyeztek.

Elmondta, hogy a rendőrséggel, a tűzoltókkal és a mentőkkel is egyezettek, a megegyezés értelmében a célig összefüggő konvojokban, egy sávban haladnak. Felhívta a gazdák figyelmét arra is, hogy a békés tüntetésük során esetlegesen negatív reakciókat tanúsító gépkocsivezetőket hagyják figyelmen kívül, el kell fogadnunk, hogy mindannyiunknak más-más a tolerancia – és empátia szintje. 

A bodrogközi gazdák 12 traktorral, amiből kettő utánfutóval is rendelkezett, 35km/h-ás sebességgel indultak el a bodrogszerdahelyi gyülekezési pontjukról a járási székhely irányába. A konvoj élén, a tőketerebesi gyülekezési pontig Szaxon Péter koordinátor haladt, biztonsági villogó sárgafénnyel ellátott személyautóban.

A bodrogközi gazdák konvoja a főútról letérve, a járási székhely előtti POĽNOTREND Trebišov  cég telephelyére érkezett. …

….ahol már várták őket szlovák mezőgazdász társaik. 

A járásból több, mint 70 traktor gyűlt össze a gazdasági udvaron. 

A helyszínen a Tőketerebesi Regionális Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (RPPK) elnöke, Bizup Martin köszöntötte az egész járásból összegyűlt gazdákat. Röviden mindenkivel ismertette a tüntetésük célját és elárulta, hogy a helyszínen a Gerenda ( Hriadky ) határában lévô körforgalomba érve szimbolikusan egy teherautónyi marhatrágyát szórnak majd az úttestre. 

A gazdasági udvarban lévő traktorokon a molinókra írt tömör üzenetek árulkodtak a már mindannyiunk által ismert gazda-gondokról.

„Elég a bürokráciából !” , ” Az ukrán gabona nem való az Európai Unióba !”

„Nincs szükségünk az ukrajnai élelmiszerekre!”

” Üres szavak helyett önellátást !  Tudunk és akarunk is jó minőségű élelmiszert előállítani ! „

”  Maguk meg tudnának-e élni a mai körülmények között a 2016-os fizetôsükből ? „

A gazdák nagyjából azonos arányban 4 csoportba oszlottak.  Szaxon Péter csapatához, a bodrogköziekhez néhány felső-zempléni társuk is  csatlakozott.  A négy bevezető útszakasz mindegyikére – Nagymihály, Tőketerebes, Varanó és Gálszécs – egy-egy csapat sorakozott. 

Hírdetés

Miután eldőlt, a helyszínről Tőketerebes irányába hogyan követik egymást az összefüggő konvojon belül az egyes csapatok, a traktorok a megegyezés szerint besorakoztak és elindultak a cél felé.

A főútról letérve, közvetlenül Tőketerebes előtt még egy autóiskolás gyakorló vezetővel is találkoztak a szembejövő sávban…

A városba araszolva, zavartalanul haladhatott a tüntető gazdák dudáló serege.

 Aztán Tőketerebes Fő utcájára beérve, az első körforgalomnál, balkéz felől, a kórház irányából egy gyorsmentő szirénázva sietett, de haladását semmi nem akadályozta a szomszéd sávban.

A  város Fő utcáján áthaladva az éppen valahová igyekvő gyalogosok nagy része, meglátva az áthaladó konvonjt, megállt pár percre és kézfelnyújtással, integetéssel, tapssal biztosította a tüntető gazdákat szolidaritásukról és szinte némán, csak pozitív arckifejezésekkel üzenték nekik: „Veletek vagyunk, jól csináljátok, igazatok van! „

A Tőketerebes után, a célig vezető két faluban is kiálltak házuk kapujába az idős emberek és a városiakhoz hasonlóan ők is szolidaritásukról biztosították a gazdákat. Az irányjelző tábla szemlélteti a blokád említett 4 irányát – Tőketerebes, Nagymihály, Varanó és Gálszécs.

Gálszécs irányába, a körforgalomhoz közeli benzinkútnál a bodrogközi gazdák csapata megfordult, hogy a körforgalomba visszatérve, menetirányban torlaszolja el a bevezető utat.  Igy egy darabon mindkét sávban haladtak ezen a szakaszon a traktorok.

Majd visszaérve a körforgalomhoz, a menet megállt, a konvoj valamivel több, mint 2 órára eltorlaszolta a körforgalom körüli mind a 4 bevezető utat, a bodrogközi gazdák a Gálszécs irányába vezetőt. 

 

Igy festett a szomszédos bevezető szakasz,  Varanó irányából. Azon ott rekedt egy ukrán kamion. Pechje volt, meg kellett várnia a tüntetés végét, 2,5 óra kényszerpihenő. 

A gazdák traktoraikat a bevezető utakon hagyták és a körforgalomnál gyülekeztek…

Nagymihály irányából a körforgalom közelében az egyik gazda teherautójának platója „illatos ajándékot” rejtett…

…amit szép lassan leöntött az úttestre. A platónyi tehéntrágya a gazdák fekete aranya, amit a brüsszeli bürokraták kitiltanának a földekről. A szarvasmarha már a keleti végeken is ritka, mint a fehér holló. Hova tovább, a tartásukat annál inkább ellehetetlenítik a szabályok, rendelkezések, megkötések, a támogatások hiánya. 

Az Európai Unió zászlaját a trágyarakás közepébe szúró Martin Bizup, a Tőketerebesi Regionális Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (RPPK) elnöke felszólalásában többek között elmondta, üzenve az illetékeseknek:

 Állítsuk meg a bürokráciát! Mi, mezőgazdászok zöldséget és terményeket akarunt termeszteni, nem vagyunk aktakukacok. Állítsuk meg az ukrán élelmiszerek és gabona behozatalát, mert csak idő kérdése, mikor teszik tönkre az európai mezőgazdászokat és farmereket. Már elég! Több bürokráciát és nyomást, mi gazdák már képtelenek vagyunk elviselni! Ideje mindezt végre megállítani! A búza ma annyiba kerül, mint 2016-ban, míg a gazdák input költségei időközben 40-100%-al növekedtek . Mondják meg nekünk, legyenek szívesek, hogyan éljük túl mindezt! Képzeljék el, hogy a 2016-as fizetésükből kellene a mai körülmények között megélniük! Ha úgy vélik, maguknak ez nem sikerülne, akkor milyen alapon várják el tőlünk, hogy mi ezt megtegyük???!!! Elég, ez így tovább nem mehet, ezt képtelenség ép ésszel túlélni !

Említést tett még az elmaradó kifizetetésekről, a gazdáknak járó dotációkról, a hihetetlenül sok bürokráciáról, az únió által célként kitűzött zöldítési türekvésekről, az ún. Green Deal-ről, ami ellehetetleníti a mezőgazdaság és élelmiszeripar minden ágazatában dolgozókat. Az illetékes bürokraták annak részleteiről nem is indítottak vitát, a gazdák jóformán azt sem tudják, mi vár rájuk a közeljövőben.

Az regionális kamaraelnök, a tüntetés végeként meghirdetett 2 órához közeledve minden gazdának megköszönte, hogy időt és pénzt (üzemanyagot) szánt a megmozdulásra. Azon meggyőződésének adott hangot, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban találkoznak még egymással az újabb tiltakozó akciók keretén belül, remélve, hogy akkor majd még többen csatlakoznak hozzájuk.

A gondok és fennakadások nélkül zajlott tüntetés végén az útra szórt trágyát  – amit bárki ingyen elvihetett volna kiskertjébe – a gazdája egy markolóval visszarakta a teherautó platójára…

…és egy másik gazda a traktorja után szerelt kefével fel is seperte a fekete arany helyén az úttestet.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »