Éhségsztrájk a varsói szejmben

Felfüggesztették szerdán kilenc napja tartó éhségsztrájkjukat azok a gazdák, akik a varsói szejm székházában az ukrajnai áruk „ellenőrizetlen” beáramlása, valamint az uniós zöld megállapodásnak a mezőgazdaságot érintő pontjai ellen tiltakoztak.

Hírdetés

A gazdák a szejmben megrendezett sajtóértekezletükön közölték, hogy felfüggesztik akciójukat. Bejelentették azt is, hogy még szerdán Andrzej Duda elnök fogadja őket.
   
Andrzej Duda a tiltakozás felfüggesztése előtt jelen volt az alsóházi ülésen, meghallgatta ott Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter beszámolóját a lengyel fegyveres erők állapotáról. A wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál szerint az államfő ezt követően a szejm folyosóján röviden találkozott az éhségsztrájkoló gazdákkal. A varsói államfői palotában esedékes újabb szerdai találkozót az elnöki hivatal egyelőre nem erősítette meg.
   
A tiltakozók az Orka nevű földművestársaság tagjai. Azon szervezetek egyikéről van szó, amelyek Lengyelországban február eleje óta az Európai Unió (EU) zöld megállapodása és az ukrán agrártermékek vámmentes behozatala ellen szerveznek közúti blokádokkal is járó tiltakozásokat.
   
Az Orka 11 tagja május 9-én kezdett el ülősztrájkot a szejmben. Múlt hétfőn hat gazda változtatott a tiltakozás formáján, és éhségsztrájkba kezdett. Azt követelték, hogy a kormányfő találkozzon velük. Donald Tusk szerdáig nem tett eleget a kérésnek.
   
Szombaton két éhségsztrájkoló kórházba került, gyógyszeres kezelés után javult az állapotuk.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »