Saková és a Volvo megerősítette, hogy 2026 végén kezdik meg az elektromos autók gyártását Kassamindszenten

Saková és a Volvo megerősítette, hogy 2026 végén kezdik meg az elektromos autók gyártását Kassamindszenten

Denisa Saková (Hlas-SD) gazdasági miniszter és a svéd autógyár képviselői pénteken az építkezésen megerősítették, hogy 2026 vége az az időpont, amikor a Volvo Kassához közeli gyárban megkezdik az elektromos autók gyártását. A miniszterrel együtt Peter Pellegrini szlovák államfő is eljött, hogy megnézze a kassamindszenti (Valaliky) ipari park építésének állapotát és előrehaladását. A Volvo a tervek szerint haladva már az egyes gyártócsarnokokat építi.

„A 2026 decemberében induló teljes gyártás mellett évente körülbelül 250 000 elektromos autót kellene gyártani itt, a kassamindszenti ipari parkban, ami nagyon nagy szám, és ez az üzem körülbelül 1,3 százalékkal járul majd hozzá a GDP-hez”

– mondta Saková.

A miniszter asszony elmondása szerint a Volvo teljes termelés mellett 3300 embert szeretne a jövőben foglalkoztatni, 1400 eurós átlagbérrel.

„Becsléseink szerint az egyes alvállalkozókkal együtt összesen mintegy 12 ezer munkahelyet hozunk létre itt, Kelet-Szlovákiában”

– mondta a miniszter.

Hírdetés

Kijelentette, hogy a Volvo teljes beruházása 1,2 milliárd eurót tesz ki, az állam pedig mintegy 270 millió eurós közvetlen beruházási támogatással járult hozzá.

A Volvo üzem a Valaliky Ipari Park állami ipari park része lesz. A miniszter szerint hamarosan közbeszerzési pályázatok indulnak közlekedési és energetikai infrastruktúra, vízellátás, csapadékvíz-elvezetés vagy szennyvíztisztító telepek építésére.

Geert Bruyneel, a Volvo Cars globális gyártásért felelős alelnöke úgy véli, hogy Kassa térsége megfelelő hely az elektromos járművek gyártására, beleértve a megfelelő munkaerőt is. Elmondása szerint az új üzem a legújabb technológiával és know-how-val rendelkezik, és az első naptól kezdve klímasemleges lesz.

„Meggyőződésem, hogy a 2026-os gyártás megkezdésének határidejét betartjuk“ – mondta.

Pellegrini pénteki kassai látogatását az épülő ipari park meglátogatásával zárta.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »