Együvé tartozunk, együtt szeretnénk cselekedni! – Főegyházmegyei Veni Sancte Keszthelyen

Együvé tartozunk, együtt szeretnénk cselekedni! – Főegyházmegyei Veni Sancte Keszthelyen

Udvardy György érsek augusztus 31-én a keszthelyi Kis Szent Teréz-bazilikában ünnepélyes Veni Sancte szentmisével nyitotta meg a Veszprémi Főegyházmegyében a 2022/23-as tanévet.

A Veszprémi Főegyházmegyében 12 oktatási intézményben közel 3300 növendék kezdte meg tanulmányait szeptember 1-jén: óvodában 348 gyermek, általános iskolában 2200 fő, gimnáziumban és szakképző gimnáziumban 649 diák, valamint kollégiumban 99 fő indította el a tanévet. Az egyházi intézmények körét az idei ősztől a tapolcai Szivárvány Óvoda gazdagítja.

Dobosné Burján Adrienn, a Davidikum Római Katolikus Középiskolai Kollégium igazgatója, valamint Rieder András az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola igazgatójának kinevezését újabb 5 évre hosszabbították meg.

„Külön köszöntelek benneteket, kedves első osztályosok, akikre az iskolában nagy feladat fog hárulni, hiszen a játékos óvodai hónapok, évek után, most elkezdődik a munka, a tanulás. De higgyétek el, lesz elég izgalom és játék az iskolai időszakban is” – ezzel köszöntötte az első osztályos diákokat Őry Gábor, a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A veszprémi érsek a szentmise elején így fogalmazott: „Öröm, hogy együtt tudunk ünnepelni, szándékom is az, hogy minden esztendőben meg tudjuk ezt tenni, mind a hálaadáskor, mind a Szentlélek Úristen segítségül hívásakor. Hiszen fontos és értékes az a munka, ami folyik egy-egy oktatási intézményben, ugyanakkor jó, ha időről-időre össze tudunk gyűlni és együtt is meg tudjuk megköszönni az Úristennek a kapott javakat és tudunk együtt könyörögni az előttünk álló tanévért, hogy ezt jó lélekkel tudjuk tenni.”

A főpásztor szentbeszédében elmondta: „Sokatokban ott lehet a félelem, mi is lesz… De éppen azért vagyunk itt, mert abban szeretnénk együtt is megerősödni, hogy mi nem akarunk félni, hiszen, ahogy a Szentírás tanít bennünket: nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. Ezt kérjük, ennek megfelelően akarunk élni!”

Hírdetés

Udvardy György a diákokhoz fordulva rámutatott: Saját magatokat kell újból és újból legyőzni, így nem lesztek vesztesek, hanem mindig csak győztesek, hiszen mindig erősebbek, bátrabbak lesztek. Erősebbnek bizonyultok a kicsinyhitűségnél, a lustaságnál. Az erősség lelkét kaptuk meg! És megkaptuk a szeretet lelkét, hiszen úgy akarunk fejlődni szellemileg, testileg, lelkileg, érzelmeinkben, kapcsolatainkban, hogy szeretni akarjuk önmagunkat és egymást. „Meg kell tanulni szeretni önmagadat, hogy tudjunk jól szeretni másokat! Megtanuljuk azt is az év során, hogy a szeretet azt is jelenti, hogy áldozatokat tudunk hozni másokért. Le tudunk mondani valamiről, ami jó lenne, figyelmes tudok lenni olyan társammal, aki rászorul valamire.”

A veszprémi érsek hangsúlyozta: Mindannyian ebben szeretnénk megerősödni, nemcsak ti, diákok, hanem pedagógusok, intézményvezetők, igazgatók is, hogy nem a félelem, hanem az erősség, az erő, a szeretet és a józanság lelkét kaptuk. Mai közös imádságunk bátorít minket. Jó azt is tudni, hogy mindebben együtt tudunk cselekedni.

A szentmise végén Dékány Árpád Sixtus OCist, a Veszprémi Főegyházmegye Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága vezetője és a jelenlévők közösen imádkoztak a három évvel ezelőtt beiktatott veszprémi érsekért. Ezt követően Dékány Árpád Sixtus köszöntötte a szülőket, a diákokat, a pedagógusokat, az új kollégákat.

A 2022/23-as tanévnyitó szentmisét követően a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjai adtak műsort.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »