Együtt futhatunk Szent Margittal és Dejcsics Konrád pannonhalmi bencés szerzetessel

Együtt futhatunk Szent Margittal és Dejcsics Konrád pannonhalmi bencés szerzetessel

Dejcsics Konrád bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója, maratonfutó tart szerzetesi szempontú és a futás sportlélektanát érintő bevezetőt Petrányi Luca Futás Szent Margittal című projektjéhez a margitszigeti futókör elején október 13-án, pénteken 17 órától. Az esemény a Flaszter – 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennále része.

A bevezetőt követően közös futás keretében lehet megtekinteni a művészeti installációt.

Lehetséges-e sport jellegű futás során jobban megérteni Szent Margit életét? Petrányi Luca Futás Szent Margittal című projektje az egykori Nyulak Szigete névadójának elfeledett történetét dolgozza fel kortárs megközelítésből. Árpád-házi Szent Margit a domonkos apácáknál töltött életének főbb állomásai elevenednek meg a sziget futóköre mentén, tizenegy zászlón keresztül. Szent Margit halála után a szigeten lévő sírjának csodatevő és gyógyító erőt tulajdonítottak a korabeli emberek, amiben szerepet játszott az élete során gyakorolt önfegyelem és önsanyargatás, a másokkal való empátia és a mindenen átívelő, olykor saját magát is veszélyeztető hit.

Petrányi Luca viaszos batik technikával készült textíliákat helyezett el a Margitsziget futóköre mentén, amelyek – Kodolányi János Boldog Margit című műve alapján – a legmeghatározóbb epizódokat jelenítik meg absztrahált módon a szent életéből. A művész a futóközösséget mint elsődleges befogadókat célozza meg és őket a projektbe aktív emlékezőként bevonja, mivel kiemelt szándéka párhuzamba állítani a futás során megtapasztalt egyszerre kimerült és energetizált, valamint kontemplatív állapotot Szent Margit önfeláldozó és aszketikus életével. A futás során tapasztalt fizikai megterhelés másfajta nyitottságot adhat a befogadónak, ezáltal mélyebben kapcsolódhat, azonosulhat a királylányból szerzetessé váló Margitnak a városi legendáriumból feledésbe merülő alakjával. A művész által a Kodolányi regényből kiemelt epizódokat futás közben hanganyag formájában is meg lehet ismerni, amely további rétegekkel gazdagítja a szent történetét. A vele való kollektív azonosulás egy, a megnyitó napokban megvalósuló közös futás során válik teljessé.

Október 23-ig az érdeklődők egyénileg futva is elmélyülhetnek Szent Margit életében a kihelyezett QR-kódos narráció meghallgatásával és a futókörön 500 méterenként megjelenő képzőművészeti zászlók segítségével.

Hírdetés

A projekt a Flaszter – 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennále keretében valósul meg a Budapest 150 programsorozat részeként Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával, a BTM Budapest Galéria lebonyolításában.

Az október 13-i találkozó helyszíne a futókör elején, a Margit hídtól jobbra lesz.

További információk az esemény Facebook-oldalán találhatók. 

Jegyvásárlás online lehetséges az alábbi linken.

Forrás, fotó és illusztráció: Flaszter – 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennále

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »