Egyszerű és olcsó módon teszik hatékonyabbá a napelemeket

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Kharagpuri Indiai Műszaki Intézet csapata új modellt dolgozott ki az optimális napelem-telepítési szögek meghatározására a magas nyári terhelésigényű régiókban – számol be a PV Magazine. Megállapították, hogy az alacsony dőlésszög számos előnnyel jár ezekben a térségekben. „A tanulmány azt sugallja, hogy India nagy igényű nyári hónapjaiban a napelemek alacsonyabb dőlésszögben történő telepítése jelentősen, akár 8 százalékkal is növelheti a villamosenergia-termelést az optimális dőlésszöghöz képest” – mondta Szaikat Ghos, a csapat tagja. A szakértő szerint eredményeik az északi és a déli félteke azon hasonló földrajzi szélességű országai számára is hasznosak, amelyekben a nyári terhelési igény nagyobb, mint a téli. „India minden nyáron villamosenergia-válsággal néz szembe a megnövekedett légkondicionáló terhelések miatt” – nyilatkozta a kutató. Az alacsonyabb dőlésszögek nemcsak az energiatermelést fokozzák, hanem sűrűbb telepítést is lehetővé tesznek. A csapat szerint az alacsony és közepes szélességi fokú, magas nyári terhelési igényű régiókban – mint amilyen India – a telepített rendszerek ajánlott szöge általában megegyezik a régió szélességi fokával. Ez a tájolás télen maximalizálja a síkot érő napsugárzást, nyáron viszont éppen csökkenti.

A szakértők szimulációkat végeztek, és egy 100 kilowattos rendszer teljesítményét vizsgálták meg négy indiai helyszínen. Az elemzés kimutatta, hogy az alacsony dőlésszöggel telepített napelemek nyáron nagyobb termelést érhetnek el. Csandígarhban például 10 fokos dőlésszög esetén áprilisban a termelés az ajánlott dőlésszöghöz képest 0,2 százalékkal bizonyult magasabbnak, a másik három helyszínen pedig 1 százalékkal. Az értékek egészen júliusig növekedtek, de még augusztusban is magasak maradtak.

Hírdetés

A szakértők kiemelték, hogy bár az alacsony dőlésszögű rendszerek nem érik el a maximális energiahozamot vagy a legalacsonyabb szintű energiaköltséget, csökkenthetik a drága hálózati villamos energiától való függőséget a nagy igénybevételű időszakokban. A sűrűbb elhelyezés miatt emellett kedvezően hatna a termelésre.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »