Egyre több ország függeszti fel az AstraZeneca-vakcina használatát- Magyarország nincs köztük

Egyre több ország függeszti fel az AstraZeneca-vakcina használatát- Magyarország nincs köztük

Ugyan az uniós gyógyszerügynökség és a WHO szerint nincs összefüggés, egyre több országban állítják le az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását.

Franciaország, Olaszország, Németország, Hollandia és Írország is felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus-vakcinájának használatát a vérrögképződéssel kapcsolatos aggályok miatt – írja a CNBC.

Hollandia legalább március 29-éig nem fogja használni az oltóanyagot, a német hatóság pedig további vizsgálatokat követelt.

Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO álláspontja szerint nincs közvetlen kapcsolat az oltóanyag és a néhány esetben megfigyelt fokozott vérrögképződés közt, ezért azt tanácsolják a világ országainak, továbbra is alkalmazzák a vakcinát.

Magyarország így tesz, György István államtitkár bejelentése szerint a következő körben a hazai egészségügyben Pfizer és AstraZeneca vakcinákkal fognak oltani.

Az Európai Gyógyszerügynökség még az első, ausztriai esetek után adott ki állásfoglalást, olvasható itt.

Hírdetés

Az uniós hatóság szerint az AstraZeneca vakcinájával beoltott embereknél előforduló tromboembóliás – vérrögképődéssel járó – tünetek száma nem magasabb, mint a lakosság körében.

Mindössze 22 ilyen eset fordult elő a március 9-ig az oxfordi vakcinával beoltott 3 millió ember között.

Az ügynökség elvileg március 16-án, kedden ad ki újabb értékelést – a Guardian szerint Franciaország ennek megjelenéséig felfüggesztette a vakcina használatát.

Forrás: MTI

Magyar Tudat

Megosztás

The post Egyre több ország függeszti fel az AstraZeneca-vakcina használatát- Magyarország nincs köztük appeared first on Magyar Tudat.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »