Egyre súlyosbodik a rohingja menekülthelyzet

Egyre súlyosbodik a rohingja menekülthelyzet

Egyre súlyosbodik a rohingja menekülthelyzet, amely kezd regionális problémává terebélyesedni – figyelmeztetett Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakának pénteki általános vitáján New Yorkban.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a Mianmarból elmenekült rohingják problémája túlnő a bangladesi menekülttáborokon. Egyben felkérte a nemzetközi közösséget, hogy értse meg a helyzet tarthatatlanságá. „Minden erőfeszítésünk ellenére a válság regionális fenyegetéssé növi ki magát” – tette hozzá.

Mint mondta, az egészségügyi és biztonsági helyzet éppúgy problémás, mint a táborok túlzsúfoltsága és az okozott környezetvédelmi károk.

Hangsúlyozta, Banglades továbbra is együttműködik Mianmarral, hogy szorgalmazza a rohingják hazatelepítését. Hozzátette, a héten az ENSZ-nél határozattervezetet nyújtott be, amely a rohingja visszatérők biztonságát hivatott szavatolni Mianmar és a nemzetközi közösség által.

„Egy olyan válság terheit viseljük, amely Mianmar keze műve”– hangoztatta Haszina. „Ez az ügy egyedül Mianmarra és saját lakóira, a rohingjákra tartozik. Nekik kell megoldást találniuk. A válság feloldásának egyedüli lehetősége a rohingják biztonságos és méltó visszatérése otthonaikba, Arakán államba” – jelentette ki a bangladesi kormányfő.

Hírdetés

Aszadudzsaman Han bangladesi belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy szögesdrótkerítést építenek a több mint 30 menekülttábor köré, ahol rohingja muszlim menekültek százezrei élnek jelenleg. A biztonsági célokat és a táborok meghatározott területre szorítását szolgáló kerítés felállítását Sejk Haszína bangladesi miniszterelnök rendelte el, mivel nincs semmi kilátás arra, hogy a menekültügyi válság rövid időn belül megoldódna – fogalmazott a belügyi tárcavezető.

Han azt is elmondta, hogy a tervek között szerepel továbbá őrtornyok felállítása a tábor mentén éjszakai megfigyelés céljából.

Sejk Haszina Vazed (MTI/EPA/AFP/Jewel Samad)

A délkelet-bangladesi Cox’s Bazarban több mint egymillió rohingja muszlim él menekülttáborokban. Közülük csaknem 750 ezren azt követően menekültek ide a szomszédos Mianmar nyugati Arakán államából, hogy a mianmari hadsereg 2017 augusztusában tisztogató műveletbe kezdett az után, hogy rohingja felkelők mianmari biztonsági állásokat támadtak meg. A mianmari hadsereg műveletét ENSZ-képviselők a népirtás jegyeit magán viselő etnikai tisztogatásnak minősítették. Mianmar tagadta a vádakat.

Az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó vizsgálói szeptember közepén azt közölték: a Bangladesben élő rohingja menekültek százezrei képtelenek visszatérni mianmari otthonukba, mivel ott továbbra is a népirtás komoly veszélye fenyegeti őket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »