Egyre kevesebb sört iszunk a kocsmákban. Az emberek mást választanak

Egyre kevesebb sört iszunk a kocsmákban. Az emberek mást választanak

A rendszerváltozás óta nem fogyott olyan kevés sör Szlovákiában, mint az elmúlt évben – derült ki a Trend cikkéből.

A gazdasági lap összefoglalójából megtudhatjuk, tavaly egy átlagos szlovákiai lakos „csak” 120 korsó sört ivott meg, s ha csak a 15 év feletti lakosokat vesszük figyelembe, a korsók száma úgyis 140. Lehet, hogy elsőre soknak tűnik, de az összehasonlítások alapján kevés, hiszen ugyan visszaesés már a korábbi gazdasági válság környékén is volt, de ennél legalább 10 százalékkal magasabb volt a fogyasztás.

Hírdetés

Az érintett szektor szereplői szerint a változás oka, hogy a vásárlók inkább odahaza fogyasztanak sört és sokkal fontosabbá vált a termék ára is. A nagy kereskedelmi láncokban is jóval több sört adnak el kedvezményes áron mint korábban, s azt se felejtsük el, hogy tavaly több hónapig a kocsmák, pubok és éttermek is be voltak zárva, s ugyan nyáron nyitva tarthattak, de a fogyasztás nem csak ehhez az időszakhoz kötődik.

A piaci trendek azt mutatják, a fiatalabb generáció számára a sörkülönlegességek és az ízesített alkoholmentes változatok is egyre vonzóbbak, de az IPA is népszerű. A jövő tehát feltehetően ebbe az irányba mutat.

Az viszont már kérdéses, hogy mennyi ideig sikerül még viszonylag alacsony szinten tartani a sörök árát a korábbi szinten, mert a gyárak szerint az energiaáraK 300 százalékkal, a nyersanyag költségei pedig a duplájára növekedtek. Ennek ellenére a boltokban csak minimálisan növekedett a sörök ára, a vendéglátásban is 10 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »