Egymásra mutogatnak – kaotikus állapotok uralkodnak

Egymásra mutogatnak – kaotikus állapotok uralkodnak

Egymásra mutogat a német, az osztrák és a magyar kormány a menekülthelyzet miatt. Az osztrák kancellár szerint Magyarországnak nem szabadott volna megnyitnia a vonatokat a migránsok előtt. A magyar kormány szerint azért tették ezt, mert korábban a német politikusok nem pontosan fogalmaztak arról, hogy befogadják-e az összes szíriai menekültet. Berlin viszont elhárította a felelősségre vonást. Egyelőre annyi biztos, hogy a már Németországban lévő bevándorlókat nem küldik vissza Magyarországra.

Kaotikus állapotok a müncheni pályaudvaron: a bajor fővárosba megérkeztek azok a menekültek, akik még hétfőn indultak el Budapestről. A migránsok elárasztották az utcákat és a pályaudvart, ahol önkéntesek osztottak nekik ételt és italt. „A közösségi hálókon keresztül kértük az embereket, hogy adakozzanak. Most már jobban fel vagyunk szerelve, mint egy szupermarket. Szeretnénk segíteni, amíg nem normalizálódik a helyzet, és nem lesznek ismét emberiek a körülmények” – mondta Thomas Duchmann önkéntes. A bajor belügyminiszter szerint nem fogják visszaküldeni Magyarországra a menekülteket, hanem egyelőre Bajorországban osztják majd szét őket.

A migránsáradat miatt Ausztria, Németország és Magyarország egymásra mutogat. A német kormány múlt héten még azt közölte, hogy a szíriai menekülteknél el fognak tekinteni a dublini egyezménytől. Tehát akkor is maradhatnak Németországban, ha előtte más EU-tagországban, például Magyarországon regisztráltatták magukat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez vezetett ahhoz, hogy a magyarok egy napra megnyitották a menekültek előtt a vonatokat. „Az a helyzet, ami a Keleti pályaudvarihoz vezetett, az amiatt alakult ki, mert német meghatározó politikusok, véleménynyilvánítók nem pontosan fogalmaztak a német állásponttal kapcsolatban” – fogalmazott Lázár János.

Hírdetés

Az osztrák kancellár a magyar kormányt bírálta: szerinte Budapestnek be kellene tartania a törvényeket, és nem rakhatja fel csak úgy a menekültek tömegeit az osztrák vonatokra. Egyúttal Budapesthez hasonlóan arra kérte Berlint, hogy tisztázza a német jogi álláspontot. Feymann kancellár nyilatkozata miatt a Külügyminisztérium bekérette az osztrák követet. „Nehezen értelmezhetőek az osztrák kancellárnak a szavai, mert Ausztria volt az, amelyik egyoldalú lépéseket tett Magyarországgal szemben, Magyarország ilyet más uniós tagországgal szemben nem tett, amikor is gyakorlatilag lezárták az Ausztriába vezető utakat és egy olyan ellenőrzési rendszert léptettek életbe, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a mindennapos nyugodt közlekedést a két ország között, tehát Ausztria lépett Magyarországgal szemben, ha tetszik” – nyilatkozta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.

Angela Merkel szerint Németországnak nincs felelőssége a Magyarországról vonattal érkező menedékkérők ügyében. A kancellár több uniós tagállam jogi szabályozását és azok betartását is kritizálta, és ismét közös menekültügyi stratégia kidolgozását szorgalmazta. „Ami a szíriai menekültek érkezését illeti, egész őszintén nem látom, hogy ebben felelőssége lenne Németországnak. Már korábban elhangzott, hogy a Németországba érkezők nagy valószínűséggel megkapják a menekültstátuszt, ami a polgárháborús országokból jövő menekülteknek jár. Ez – tekintettel a szíriai helyzetre – nem szabadna, hogy meglepetés legyen, és ezt más uniós országokban is így kellene kezelni. A jelenlegi törvény természetesen ránk is érvényes, de a mindennapi tapasztalatok alapján azt látjuk, hogy ez a gyakorlatban nyilvánvalóan nem lesz alkalmazva” – szögezte le a német kancellár.

A migránshullám a német társadalmat is élesen megosztja: egy friss felmérés szerint a németek több mint harmada csökkentené, negyedük viszont növelné az újonnan befogadott menekülők számát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »