Egyiptomba látogat Naftali Bennett, egy évtizede az első izraeli kormányfőként

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel találkozik hétfőn Naftali Bennett izraeli kormányfő, hogy várakozások szerint az izraeli-palesztin viszonyról és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyaljon – közölte az egyiptomi elnöki hivatal.

Naftali Bennett útja egy évtized óta az első alkalom lesz, hogy izraeli miniszterelnök Egyiptomba látogat.

A Jobbra (Jamina) elnevezésű radikális jobboldali párt élén álló Bennett, aki júniusban vette át a miniszterelnöki posztot, Szíszi meghívására a Sínai-félsziget déli csücskénél lévő Vörös-tengeri üdülőhelyre, Sarm-es-Sejkbe megy a találkozóra.

Hírdetés

Bennett nemrég beszélt már arról, hogy rövidesen Egyiptomba látogat, hogy Szíszivel tárgyaljon.

Egyiptom, amely évek óta közvetít Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász mozgalom között, közreműködött az idei májusi konfliktust lezáró tűzszüneti megállapodásban. Az elmúlt hetekben felgyorsultak a diplomáciai erőfeszítések, hogy megakadályozzák újabb konfliktus kitörését a térségben.

Szeptember elején Szíszi II. Abdalláh jordániai uralkodóval és Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével is tárgyalt Kairóban a közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről, valamint az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet megerősítésének lehetőségeiről.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »