Egyházmegyei csoportvezető-képzés Szatmárnémetiben

Egyházmegyei csoportvezető-képzés Szatmárnémetiben

Május 29-én tartotta meg a Szatmári Ifjúsági Iroda egyházmegyei csoportvezető-képzőjét a szatmárnémeti Szentlélek-plébánia Merk Mihály termében. A tavaly elmaradt eseményre idén két alkalommal is sort kerítenek. Célja az egyházmegye különböző plébániáiról érkezett csoportvezetők felkészítése az ifjúsági és gyermekprogramokon való részvételre és azok koordinálására.

Az első találkozón az ifjúsági referensek bátorították a még újnak számító csoportvezetőket az őszinteségre, hogy lelkesedéssel közeledjenek egymáshoz és ismerkedjenek társaikkal.

A bemutatkozót követően a fiatalok szentmisén vettek részt. Simon Attila ifjúsági lelkész szentbeszédében „az utolsó vacsora termébe” hívta a jelenlévőket, hogy a közösség és a keresztség által missziót teljesítsenek. A szónok az igazság fontosságát hangsúlyozta, amelyet Jézus tanításai által kell tudatosítsunk. József Attila Ars poetica című versének sorait hagyta üzenetül a fiataloknak:

Sziszegve se szolgálok aljas, nyomorító hatalmakat. / Nincs alku – én hadd legyek boldog!

A szentmise után kültéri közösségi játékokat mutattak be az új csoportvezetőknek, amelyeket együtt igyekeztek adaptálni a járványügyi intézkedésekhez. Ahhoz, hogy a kezdők is be tudjanak illeszkedni a csoportba, idén „keresztszülős programot” kezdeményeztek a referensek: a tapasztaltabb csoportvezetőkhöz beosztottak újakat, hogy tanácsokat adjanak és segítséget nyújtsanak nekik az új közegről, megosszák tapasztalataikat a csoportvezetésről, a gyermekekkel való foglalkozásról.

Hírdetés

Csiszár Lóránt és Tyukodi Beáta ifjúsági referensek ismertették a csoportvezetők feladatköreit, illetve bemutatták az idei programokat.

Az elmúlt év sok esemény lemondására kényszerítette az egyházmegye több intézményét, ahogy a hagyományos csoportvezető-, ministráns- és ifjúsági találkozók, szokondi gyermektáborok is elmaradtak. Idén viszont – betartva a még érvényben levő járványügyi intézkedéseket – az ifjúsági iroda munkatársai és az önkéntes csoportvezetők együtt igyekeznek programokat szervezni, melyek pontjai által Isten közelségét szeretnék megmutatni a gyermekeknek, fiataloknak.

Cziple Hanna-Gerda beszámolója

Forrás: Romkat.ro/Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Kováts Álmos

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »