Egyeurós árajánlat

Egyeurós árajánlat

Betegségre hivatkozva nem tárgyalt tegnap a Népszabadság vezetőségével az újságot kiadó vállalat. Murányi András főszerkesztő ugyanakkor bejelentette, a szerkesztőség egy euróért megvenné a veszteségesnek ítélt lapot. Kiderült azonban, hogy az MKB Bank jelzálogjoga akadályozhatja az eladást. A lap előfizetői mindenesetre már a Népszabadság megszűnéséről kaptak levelet.

Szerintem eddigi formájában többet nem jelenik meg a Népszabadság, de nem adjuk fel a reményt. A szerkesztőség és a tartalom megmarad, utóbbi pedig továbbra is fájni fog azoknak, akikről szól – erről beszélt tegnap lapunknak Pető Péter, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese. Másodszorra sem sikerült a szerkesztőségből kizárt újságíróknak bejutniuk a napilap székházába, hogy visszakapják személyes holmijukat. Igaz, kora estére az újság munkatársai már ígéretet kaptak arra, hogy ma hozzájuthatnak személyes tárgyaikhoz.

Egyre feszültebb ugyanakkor a hangulat az újságírók közt. Annak ellenére ugyanis, hogy a lap tulajdonosa, a Mediaworks Zrt. és a Népszabadság főszerkesztője folytatta volna az egyeztetést az újság jövőjéről, erre nem került sor, mert a kiadó betegségre hivatkozva lemondta a tegnapi találkozót. Tegnap esti hír, hogy Katona Viktor, a Mediaworks szombaton kinevezett pénzügyi és operatív igazgatója és megbízott vezérigazgatója egészségügyi okok miatt máris kérte munkaviszonya megszüntetését, valamint lemondott igazgatósági tagságáról is.

Egy euróért megvennék

Murányi András főszerkesztő viszont a Népszabadság régi-új, Bécsi úti székháza előtt bejelentette: a szerkesztőség megtette árajánlatát Heinrich Pecinának, a Mediaworks tulajdonosának. Mint mondta, azt kérték, hogy a Népszabadsággal kapcsolatos jogok kerüljenek a szerkesztőséghez. – A vételárat egy euróban állapítottuk meg, ami, ha igazak az ötmilliárd forintos veszteségről szóló hírek, kifejezetten jutányos – közölte Murányi. Nem biztos, hogy az esetleges vásárlás sikerül majd, ugyanis tegnap a lap újságíróinak birtokába került dokumentumból kiderült, hogy a Népszabadság és a NOL.hu márkanéven az MKB Bank jegyzett be nemrég jelzálogjogot. Ez azt is jelentheti, hogy a közelmúltban állami tulajdonba került, majd privatizált pénzintézet hozzájárulása szükséges az eladáshoz. Pető Péter szerint ezért sokkal valószínűbb, hogy a tulajdonos egyáltalán nem akarja majd eladni az újságot.

Hírdetés

– Pillanatnyilag azért fizetnek minket, hogy ne írjunk semmit – ezt már egy másik népszabadságos újságíró mondta a helyzet abszurditására utalva. Nevezetesen arra, hogy cikkeiket nem közölhetik, mert csupán a munkavégzés alól vannak felmentve, ha mégis publikálnának, veszélybe kerülhet a jogosan járó bérük.

A lap munkatársai azt is megjegyezték, hogy a kiadóvállalat több törvénysértést is elkövethetett azzal, hogy tájékoztatás és minden előjel nélkül egyszerűen kizárta az újságírókat a szerkesztőségből. Hargitai Miklós újságíró, szakszervezeti vezető közölte, a törvények szerint a felfüggesztés előtt 15 nappal tájékoztatni kellett volna őket.

Magánakció volt

A napilap helyzetét ráadásul tegnap tovább gyengítette egy különös baklövés. A hétvégi botrány után ugyanis a Népszabadság több előfizetője is olyan levelet talált a postaládájában, amelyben az állt: a Népszabadság megszűnt. A leveleket a Magyar Posta kézbesítőcégének alvállalkozója juttatta el a címzettekhez. Mivel a lapot egyelőre csak felfüggesztette a tulajdonosa, megkerestük a postát a különös levélről érdeklődve. Az állami társaság azt közölte, leányvállalatuk alvállalkozója – a Roditi Kft. – a posta kézbesítőtársaságának beleegyezése nélkül, tulajdonképpen magánakciót végrehajtva tájékoztatta az előfizetőket, így jogosulatlanul használta a kézbesítő logóját.

Kedden tárgyalhatnakA Mediaworks tegnap este hangsúlyozta: a társaság elkötelezett a nyílt és jóhiszemű tárgyalások mellett. Közleményük szerint a napilap főszerkesztője a nap folyamán tájékoztatta a Mediaworksöt és annak tulajdonosát, a VCP-t a vételi szándékról. Ezen érdeklődést a kiadó és annak tulajdonosa pozitívan értékeli, ezért kedden tárgyalást kezd a főszerkesztővel a potenciális akvizíció részleteiről – írták.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »