Egyesült a rettegett omikron és delta variáns, a deltakronnak nevezett mutánsról egyelőre nem sokat tudni

Egyesült a rettegett omikron és delta variáns, a deltakronnak nevezett mutánsról egyelőre nem sokat tudni

Ciprusi kutatók egy olyan koronavírustörzset azonosítottak, amely egyesíti a delta és az omikron variáns jegyeit.  A felfedezésről a kutatócsoport vezetője, Leondios Kostrikis, a Ciprusi Egyetem biológiai tudományok professzora és a Biotechnológiai és Molekuláris Virológiai Laboratórium vezetője számolt be.

A deltakronnak elnevezett mutáns hasonlít a deltához, de 10 mutációt az omikronból is hordoz. A ciprusi kutatók egyelőre 25 ilyen koronavírustörzs-esetet azonosítottak. A deltakront főleg olyan betegeknél azonosították, akik kórházi kezelésre szorulnak, ami összefüggésre utalhat az új variáns és a kórházi kezelések között.

Hírdetés

Január 7-én a 25 esetből származó mintákat továbbították a GISAID-hoz, a vírus változásait követő nemzetközi adatbázishoz. Bár egyelőre nem sok mindent tudni az új mutánsról, Kostrikis úgy véli, hogy a jelenleg domináns rendkívül fertőző omikron ezt a variánst is kiszorítja.

Német tudósok szerint sincs ok a pánikra. A Bild szerint, amely Klaus Stöhr német virológust és epidemiológus idézi, a deltakron valószínűleg nem igazán veszélyes.

„Az, hogy egy vírus rendelkezik más vírus külső tulajdonságaival, vagy hogy két variáns mutációi egyesülnek, még nem jelenti azt, hogy a klinikai következményeik is azonosak” – magyarázta. Stöhr hozzáfűzte, folyamatosan több száz vírusváltozat jelenik meg különböző mutációkkal. „Nagyon ritkán válik valamelyikük regionálisan dominánssá és még ritkábban globálisan, egy ideig elnyomja a többi változatot, amíg egy másik változat ugyanezt nem teszi” – mondta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »