Egyes híresztelések ellenére szó sincs a gázkazánokkal való fűtés betiltásáról

Egyes híresztelések ellenére szó sincs a gázkazánokkal való fűtés betiltásáról

Az új európai uniós irányelv kapcsán az a hír van terjedőben, hogy a háztartások számára betiltják a földgázzal történő fűtést. Ez nem felel meg a valóságnak, a gázművek szakemberei szerint továbbra is lehetőség lesz gázzal való fűtésre.

„Az épületek energetikai hatékonyságára vonatkozó új európai uniós irányelv nem jelenti azt, hogy 2040 után betiltanák a gázkazánokkal való fűtést, ahogy azt gyakran értelmezik“ – hívta fel a figyelmet a Szlovák Gáz- és Gázolajszövetség. A valóságban

ez az irányelv az energiahatékonyság növelésére és a károsanyag-kibocsátás csökkentésére fekteti a hangsúlyt, miközben teret ad a földgáz, mint fosszilis energiahordozó felhasználásának is.

„Az A0 energiakategóriás új családi házak továbbra is fűthetők földgázzal, melyet megerősítenek az A0 energiaosztályú családi házak Szlovák Műszaki Egyetem által kidolgozott mintaprojektjei is “ – tették hozzá. A szlovákiai lakosság továbbra is megbízik a földgáz használatában. Amennyiben ismét meg kellene választaniuk háztartásuk fűtésének módját, 91 százalékuk újra ezt a módot választaná, és ugyanennyien ajánlanák a saját tapasztalataik alapján ismerőseiknek is fűtésre és vízmelegítésre.

Mindez abból a reprezentatív telefonos felmérésből derül ki, melyet az SPP-distribúcia társaság megbízásából az AKO ügynökség végzett idén májusban 600 háztartás bevonásával az ország teljes területére kiterjedően.

Hírdetés

A földgáz mellett szóló indokok között az első helyen az ár (29%), a kényelem (21%) és a hozzáférhetőség (18%) szerepelt.

A felmérésből az is kitűnt, hogy a fogyasztók 38%-a a földgáz mellett nem használ semmilyen egyéb kiegészítő energetikai berendezést, 9% nem adott választ, a többiek pedig leggyakrabban a fatüzelésű kandallót (33%), a hővisszanyerő rendszert, vagyis rekuperátort (14%), a napkollektoros rendszert (7%), illetve a fotovoltaikus rendszert nevezték meg (6%).

A régi gázkazánok cseréjére irányuló, jelenleg folyamatban lévő kedvezményes akció a fogyasztók negyedének (25%) érdeklődését keltette fel, s 96 százalékuk erősítette meg, hogy minden nehézség nélkül találtak tervezőt a tervdokumentáció elkészítésére az új családi ház gázfűtéssel való ellátásához.

„A felmérés eredménye is bizonyítja a szlovákiai háztartások nagyfokú elégedettségét a földgázzal, mint fő fűtési energiaforrással. A megkérdezettek többsége ismételten a földgáz mellett döntene és az ismerőseinek is ajánlaná. Az ár, a kényelem és a hozzáférhetőség azok a fő okok, melyek miatt a háztartások ezt a fűtési módot választják. Ugyanakkor a felmérés rámutatott a projektdokumentáció könnyű beszerezhetőségére a családi házak számára, melyek fűtését az alacsony károsanyag-kibocsátású kondenzációs kazánnal biztosítanák“ – állapította meg Klaudia Brázdilová, az SPP – distribúcia marketing- és kommunikációs menedzsere.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »