Közeleg a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny döntője

Lezárult a Szlovákiai Civil Becsületrend által meghirdetett Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyre való jelentkezés. A három kategóriára – opera, operett és musical – 56-an jelentkeztek Portugáliától Japánig.

„Hihetetlenül erős a mezőny” – fogalmazott megkeresésünkre Klemen Terézia főszervező. Mint mondta, a jelentkezők között van tokiói, dél-koreai, portugál, tbiliszi, hágai, osztrák, német, olasz énekes a magyarokon és szlovákokon kívül. Az énekesek öt számmal nevezhettek, amelyből egyet a válogató során, egyet a középdöntőben, egyet pedig – a zsűri választása alapján – a döntőben kell előadniuk. A tíztagú zsűri a jelentkezések alapján harminc énekest engedett tovább a szeptember 21-ei középdöntőbe.

A döntőre szeptember 22-én kerül sor az érsekújvári kultúrházban (Fő tér 7.) 14 órai kezdettel.

A Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt a Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás még 2016-ban hívta életre, és az elmúlt években a térség egyik legrangosabb zenei megmérettetésévé nőtte ki magát. A versennyel a szervezők célja, hogy új tehetségeket kutassanak fel, emellett a névadójuk előtt is szeretnének tisztelegni.

Házy Erzsébet Pozsonyból indulva a 20. század egyik legjelentősebb magyar opera- és operetténekesévé vált. Pályáját a Magyar Rádió énekkarában kezdte, a Magyar Állami Operaházban 1951-ben mutatkozott be Verdi Rigolettójában. Legnagyobb sikerének a Manon Lescaut címszerepét tartják, amely akkora népszerűségnek örvendett, hogy a premiert követően az Operaház több mint 40 alkalommal tűzte műsorára telt házzal.

Hírdetés

A verseny pénzdíjas, az első helyezett 500, a második 300, a harmadik 200 eurós jutalomban részesül.

A szervezők a célkitűzésüknek megfelelően igyekeznek fellépési lehetőséghez juttatni a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt előadókat, ezért a legjobb énekes a megmérettetés fődíjaként egy koncert keretében bemutatkozhat a magyarországi Dunakeszin, a szlovákiai Pozsonyban és Somorján, valamint Olaszországban Sienában és Monteriggioniban is.

A Magyar Művészeti Akadémia is hozzájárul a kimagasló énekesek támogatásához, elismerő oklevéllel, és ehhez kapcsolódóan 300 ezer + 200 ezer forint pénzdíjjal ismernek majd el egy-egy jelentkezőt. Ezen felül a legjobb tenoristának átadják a Fülöp Attila Emlékdíjat.

Az énekesek teljesítményét tíz főből álló szakmai zsűri bírálja el. Tagjai: Ókovács Szilveszter operaénekes, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, az énekverseny fővédnöke, Klemen Terézia, a Szlovákiai Becsületrend alapító elnöke, a verseny főszervezője, Šimon Svitok operaénekes, rendező és dramaturg, a Besztercebányai Állami Operaház művészeti vezetője, Szinetár Miklós Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező, Miller Lajos Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, Klein Otokár operaénekes, Érsekújvár polgármestere, Clementis Tamás Bartók-Pásztory-díjas és Melis-díjas bariton, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Dagmar Livorová énekpedagógus, Klára Mits Gentili operaénekes, énektanár, a sienai Musicaincanta Zenei Társaság művészeti vezetője és Farkas Pál karmester, igazgató.

További információk az énekverseny honlapján érhetők el.

(SZE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »