Egyelőre mégsem újítják fel a kálnai Garam-hidat

Egyelőre mégsem újítják fel a kálnai Garam-hidat

A korábbi elképzelések szerint 2024 folyamán már a felújított Garam-hidat adták volna át Kálnán, ezzel szemben Igor Gogora polgármester január 17-én arról tájékoztatott, hogy idén biztosan nem kezdenek neki a munkálatoknak.

A Szlovákiában található, közforgalom által használt felüljárókat és hidakat hét kategóriába sorolják a műszaki állapotuk alapján. A közelmúltban elvégzett átfogó építéstechnikai vizsgálat arra derített fényt, hogy az 1961-ben épített kálnai Garam-híd a veszélyességi skála hatodik kategóriájába tartozik, tehát egyelőre nem balesetveszélyes, de mindenképpen nagyon rossz állapotban van.

Hírdetés

A burkolat azonban – különösképpen a téli hónapokban – folyamatosan sérült, és időről időre a híd ütött-kopott vaskonstrukciója is láthatóvá vált néhány helyen. A szakemberek szerint ennek minden bizonnyal a híd dilatációja az oka. Ez nem más, mint az építményben, a mérnöki szerkezetben bekövetkező hosszirányú módosulás, amely hőmérsékletváltozás vagy zsugorodás hatására jön létre.

A tervezett rekonstrukció 2023 elején kezdődött volna, erre azonban nem került sor. A közútkezelő módosított az elképzelésein: a nagyon rossz technikai állapotban levő hidat lebontják, és egy vadonatújat építenek a helyébe. A település polgármestere, Igor Gogora a minap arról számolt be, hogy ez a terv is füstbe ment, ugyanis a híd térségében mindmáig nincsenek tisztázva a tulajdonjogok, s az építkezés megvalósításához szükséges projektdokumentáció is hiányzik. Gogora bízik benne, hogy ha idén nem is, 2025-ben végre valóban sor kerülhet a híd felújítására.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »