Egy tanulmány szerint a magas átoltottsági szint nem jelent automatikusan kevesebb fertőzöttet

Egy tanulmány szerint a magas átoltottsági szint nem jelent automatikusan kevesebb fertőzöttet

Nyitókép: SITA/Milo Fabian

Az egyes országok szintjén nincs megfigyelhető kapcsolat a teljes oltottsággal rendelkező népesség és a koronavírus-fertőzés előfordulása között. Épp ellenkezőleg, a 68 országban végezett kutatás „marginálisa“ több új esetet mutatott azokban az országokban, ahol magas a teljes oltottsággal rendelkező lakosok száma, ellentétben az alacsonyabb oltottsági szinttel rendelkező országokkal – mindez a karentált European Journal of Epidemiology folyóirat legújabb számából derült ki.

A tanulmány szerzői szerint a több mint 60 százalékos átoltottsággal rendelkező Izrael a megfigyelt héten az összes vizsgált országhoz képest egymillió lakosra a legtöbb koronavírus-fertőzöttel rendelkezett.

Az Egyesült Államokban a tudósok a fertőzöttek számát illetően jelentős eltéréséket vettek észre a magas oltottságú járásokban. Az emelkedő átoltottsággal az új esetek száma nem indult jelentős csökkenésnek. Például az öt legmagasabb oltottsággal rendelkező járásból – ahol a beoltottak száma 84,3 és 99,9 százalék között mozog – az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) négyet olyan járásnak minősített, ahol magas a fertőzés terjedésének szintje. Ezzel ellentétben 57 járásnak több mint a negyedében 20 százalék alatti az átoltottsági szint, a vírus terjedésének szintje mégis alacsony.

Hírdetés

A kutatás eredményeinek fényében a tudósok szerint át kell értékelni az oltást, mint a koronavírus elleni harc elsődleges eszközét, és az vakcinák mellett fel kell hívni a figyelmet további farmakológiai és nem farmakológiai eszközökre is, például a higiénia támogatására, a távolság betartására és az olcsó tesztelésre.

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint a Pfizer/BioNTech kétdózisú vakcinája a 96 százalékos védelem helyett mindössze 39 százalékos védelmest nyújt a fertőzéssel szemben. A legújabb adatok szerint a fertőzés legyőzése után sokkal erősebb az immunitás, mint a Pfizer/BioNTech vakcinájának beadása után.

Ugyan a koronavírus elleni oltás megvéd a nehéz, sőt végzetes lefolyású betegséggel szemben, a CDC tájékoztatása szerint az idei év első öt hónapjában a kórházi kezelésre szoruló teljes oltottsággal rendelkezők száma 0,01 százalékról 9 százalékra emelkedett.

A tanulmány végén a szerzők arra kérik a hivatalokat, hogy az átoltottsági szint emelésének érdekében kerüljék az oltatlanok megbélyegzését, ez a hozzáállás ugyanis „sokkal több kárt okoz, mint hasznot“.

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »