Egy szlovákiai polgár átlagosan 1 202 eurót keres. Az elmúlt 16,5 évben most növekedtek a leggyorsabban a fizetések

Egy szlovákiai polgár átlagosan 1 202 eurót keres. Az elmúlt 16,5 évben most növekedtek a leggyorsabban a fizetések

Nyitókép: jaspis.sk

Szlovákiában a 2021-es év második negyedévében a havi átlagbér átlépte az 1 200 eurós határt. A havi átlagbér az elmúlt 16,5 évben most növekedett a leggyorsabban – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal.

Az átlagos havi nominálbér a 2021-es év második negyedévében 10,5 százalékkal 1 202 euróra emelkedett. Ettől nagyobb emelkedés utoljára 2004 utolsó negyedévében volt.

„A bérek emelkedését elsősorban az ipar, az egészségügy és a szociális segítség emelte meg. Az idei emelkedés annak is köszönhető, hogy tavaly ugyanebben az időszakban (a 2020-as év második negyedévében) Szlovákiában először az átlagos kereset 1,2 százalékkal csökkent“

– magyarázta a hivatal.

A Statisztikai Hivatal alkalmazottai az átlagos nominálbér emelkedéstét a gazdaság összes, 19 szektorában megfigyelték, és a bérérték mindegyik szektorban magasabb volt mint a pandémia előtt ugyanabben az időszakban (2019-es év második negyedéve).

 „Azokban az ágazatokban, ahol a legtöbb ember dolgozik, magas volt az éves növekedés. Az iparban 13,5 százalékos növekedés volt megfigyelhető, míg a kereskedelem területén 12 százalékos, ami jelentősen több volt mint két évvel ezelőtt, a járvány idején“

Hírdetés

– jegyezte meg a hivatal.

A tavalyi évhez képest a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátóiparban emelkedtek leggyorsabban a fizetések (20,7 százalékkal), de a Statisztikai Hivatal szerint ez csak a tavalyi csökkenésnek a kiegyenlítése volt, ami azt jelenti, hogy a fizetések a két évvel ezelőtti szintre kerültek vissza. A Statisztikai Hivatal szerint ennek a szektornak a fizetési már régóta a legalacsonyabbak közé tartoznak, jelenleg a szlovák átlagbér 55%-át értik el (664 euró).

A járvány előtti helyzettel összehasonlítva az átlagbér a legjelentősebb, 23 százalékos emelkedést az egészségügyben és a szociális segítség terén érte el.

A Pozsonyi kerületben volt a legalacsonyabb emelkedés

Az átlagos havi nominálbér az összes kerületben emelkedett, egy régiót kivéve az emelkedés túllépte a tíz százalékot. A legnagyobb emelkedés a Zsolnai (13,8) és az Eperjesi (13,4%) kerületben volt megfigyelhető.

A legalacsonyabb emelkedésre (7,4%) a Pozsonyi kerületben került sor, viszont ebben a régióban az átlagbér már régóta átlag feletti. Jelenleg 1 467 euró.

A többi kerületben az átlagbér magassága 933 euró (Eperjesi kerület) és 1 152 euró (Kassai kerület) között mozgott.

SITA/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »