Egy szerb riporter a Samsung galántai gyárában dolgozott, most megosztotta tapasztalatait

Egy szerb riporter a Samsung galántai gyárában dolgozott, most megosztotta tapasztalatait

A szerbiai Nedeljnik lap riportere egy ügynökségnél jelentkezett munkára Szlovákiában. A Samsung galántai gyárában dolgozott, az átlagnál jóval alacsonyabb fizetésért, derül ki a Denník N cikkéből.

Dragan Krsnik beszámolója alapján rendkívül monoton munkát kapott, egy soha meg nem álló gyártószalag mellett szereltek össze televíziókat. Krsnik egyébként már régóta újságíró, diplomás professzor irodalom szakon. Most három hónapig dolgozott Dél-Szlovákiában azért, hogy kipróbálja a szerb vendégmunkások szlovákiai életét. A jelenlegi statisztikák alapján körülbelül 5 ezren dolgoznak nálunk, számuk pedig folyamatosan növekszik.

Elég csak körbenézni Vágsellyén, Galántán, vagy Bősön. Mindegyik városban szerb munkások százai élnek ideiglenesen, a helyi emberek pedig nyíltan megmondják, hogy egy kicsit tartanak tőlük. Szerencsére ritkán történik konfliktus, de előfordult már, hogy Vágsellyén és Trencsénben összeverekedtek a munkások a helyiekkel. Šani Dermaku szerb nagykövet azonban jelezte, hogy csak személyes konfliktusok történtek, ami mindenhol előfordulhat.

Borzalmas fizetés

Krsnik beszámolójában megemlítette a szerbiai vendégmunkások rossz fizetését is, köszönhetően a munkaügynökségek praktikáinak. Állítása szerint a Samsung üzemében három hónapig engedély nélkül dolgozott, napi szinten zaklatták a munkájában.

Krsnik szavait igazolják a munkát kínáló ügynökségek hirdetései is. Egy ilyen cég például két eur 20 centet kínál tisztán a Samsung gyárában. A műszakok 12 órásak, a ledolgozott órák száma 180 és 250 között kell, hogy legyen. A riporter szerint a szerb munkások néha azt sem tudják, hogy hol fognak valójában dolgozni és lakni. A galántai Samsung még nem kívánt nyilatkozni a megjelent írással kapcsolatban.

Hírdetés

Szerbia nem Uniós tagország, az ügynökségek azonban rendkívül ügyes praktikákkal kerülik meg a helyi törvényeket és szállítják a munkásokat. A szerb nagykövet szerint is rendszeresen megszegik az előírásokat, nem tartják be ígéreteiket és hatalmas hasznot szereznek más ember nyomorúságából.

Munkások tízezrei hiányozhatnak

Dermarku információi szerint a szlovák munkaerőpiacon két éven belül több tízezres hiány léphet fel. A szerb nagykövetség ezért egy új egyezményről szeretne tárgyalni a kormánnyal, hogy a szerb vendégmunkások legálisan, közvetítők nélkül tudjanak munkát vállalni az országban.

Persze a kormány beleegyezése nélkül ez nem történhet meg. A szomszédos Csehország az ukrán vendégmunkások esetében járt el hasonlóan, amikor lehetővé tették a kötelező kvóta átlépését és több munkás érkezhetett az országba. A szlovák munkaügyi minisztérium elmondása szerint jelenleg a munkanélküliek aktivizálására koncentrál, a gyors gazdasági növekedésnek köszönhetően szeretnék őket bevonni az oktatásba, szakképzésbe.

Ha egy cégnek még így sem sikerül munkásokat találnia, akkor Ján Richter miniszter szerint erőbb a munkaügyi hivatalhoz kell fordulnia. Ha nem tudják orvosolni a problémát, akkor kérheti a minisztériumtól a külföldi munkások alkalmazásának engedélyét.

Minisztérium: Nem érdeklődünk az olcsó munkaerő iránt

A munkaügyi minisztérium jelenleg nem erőlteti a külföldi munkások behozatalát, ugyanis az olcsó munkaerő megállítaná a bérek növekedését, ezért jelenleg még nem gondolkodnak országos kvóták bevezetésén az ukrán vagy cseh munkavállalók nagyobb számú foglalkoztatása érdekében.

A helyiek és az ideiglenes vendégek közti feszültséget a minisztérium szerint úgy lehet megoldani, hogy jobban szemmel tartják a munkaközvetítő ügynökségeket. A minisztérium szerint az elfogadhatatlan, hogy a belföldi munkapiacra érkezőből csak a társaság húzzon hasznot, a terheket pedig a közösség viselje.

Denník N
kép: TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »