Egy szatmárnémeti pizzázóban toborozták a klienseket a petei határátkelõnél folytatott oltási csalássorozathoz

Egy szatmárnémeti pizzázóban toborozták a klienseket a petei határátkelõnél folytatott oltási csalássorozathoz

Az első elítéltje a Pete-Csengersimai határátkelőnél felállított oltópontnál történt csalássorozatnak egy szatmárnémeti férfi. A 37 éves B. Gabor pizzériát működtetett a városban, és a hatóságok szerint ő volt a kliensek fő beszervezője.

A Libertatea által közölt cikk szerint a férfi véletlenül találkozott egy, az ügyben érintett ápolónővel a pizzériája teraszán, és megállapodott vele, hogy beszáll a potenciális kliensek felkutatásába. Olyan embereket szervezett be, akik hajlandóak voltak fizetni azért, hogy oltási igazoláshoz jussanak anélkül, hogy a vakcinát ténylegesen bevették volna.

A megállapodás értelmében a beszedett pénzekból 150 euró járt az ápolónőnek és 100 euró a pizzéria tulajdonosának, minden egyes fiktív oltás, illetve okirathamisítás után.

Az ügylet 2021 őszén végig jól ment, a gyanú szerint több mint 3500 ember részesült fiktív oltásban az eredetileg a petei vámnál a tranzitforgalom számára létrehozott központban, ahol azonban mások is regisztrálhattak.

Hírdetés

A kliensek a férfival a pizzázójában, illetve egy szupermarket parkolójában találkoztak, ahol megkapták a hamis iratokat, és fizettek.

Az elítélt egy füzetbe aprólékosan feljegyezte az összes tranzakciót, beleértve az ügyfelek és az ajánlóik nevét – végül ez a jegyzetfüzet buktatta le.

Amikor a DNA ügyészei házkutatást tartottak nála, megtalálták a naplóját, amelyben több tucat név volt külön oszlopokba írva, illetve 6000 euró a lapok között.

Az üzletember vádalkut kötött a DNA ügyészeivel, így a Szatmár Megyei Törvényszék ítélete szerint 3 év felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta. (libertatea.ro, satumareonline.ro)

Fotó: A határátkelőnél kialakított oltóközpont. Forrás: a Szatmár Megyei Tanács Facebook oldala


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »