Egy román ezúttal túl hamar állt át az oroszokhoz

Hazaárulás gyanújával 30 napos előzetes letartóztatásba helyezett a bukaresti táblabíróság egy román állampolgárt, aki 2022 óta katonai jellegű információkat gyűjtött Tulcea város térségében, amelyeket az orosz nagykövetség diplomatáinak adott át – közölte pénteken a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A vádhatóság szerint a gyanúsított Románia, illetve a NATO által működtetett katonai támaszpontokról, az ukrán határ térségében haladó katonai járművekről, hadi felszerelésekről és csapatokról készített felvételeket. A DIICOT irányításával a rendőrség csütörtökön házkutatást végzett a gyanúsítottnál. A lefoglalt bizonyítékok alapján az illetőt őrizetbe vették és előzetes letartóztatását kezdeményezték, amit a bíróság jóváhagyott.

A román büntető törvénykönyv tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálja a hazaárulást.

Hírdetés

A bukaresti külügyminisztérium az Agerpres román állami hírügynökség beszámolója szerint péntek délután közölte, hogy kiutasította az orosz nagykövetség egyik diplomatáját.

A tárca szerint azért minősítették nemkívánatos személlyé Romániában az orosz nagykövetség alkalmazottját, mert olyan tevékenységet folytatott, amely ellentétes a diplomáciai mentességről és kiváltságokról szóló 1961-es bécsi egyezmény előírásaival. Ezt pénteken az orosz féllel is tudatták, amikor a román diplomácia vezetője, Luminita Odobescu utasítására berendelték a külügyminisztériumba Oroszország bukaresti külképviseletének ügyvivőjét.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »