Egy pártot visszautasított az NVB

Egy pártot visszautasított az NVB

Már 43-ra nőtt a jelölőszervezetek száma.

Újabb öt jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 43-ra nőtt ezek száma. Négy évvel ezelőtt 101 pártot vett nyilvántartásba a bizottság, továbbá mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Korábban az NVB már nyilvántartásba vett 30 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül nyolcat.

A testület hétfői ülésén további négy pártot vett nyilvántartásba, ezek – a kérelmek beérkezési sorrendjében – a következők:

Hírdetés

A bizottság nyilvántartásba vette továbbá az Országos Horvát Önkormányzatot.

Az NVB ugyanakkor visszautasította a Platón Párt nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként, mert a pártot bejelentő képviseleti megbízatása tavaly november végén megszűnt, így nem volt jogosult a párt bejelentésére.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető azok ellen a Kúriánál.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kell, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön erről, és szükséges hozzá a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »