Egy neves nyugati szakértő szerint stratégiai hibát követ el Ukrajna Kurszknál: súlyos pofon lehet a vége

Egy neves nyugati szakértő szerint stratégiai hibát követ el Ukrajna Kurszknál: súlyos pofon lehet a vége

Glenn Diesen norvég politológus szerint Kijev komoly hibát követ el azzal, hogy az oroszországi hadműveletre koncentrál ahelyett, hogy a kelet-ukrajnai frontvonalak megerősítésével foglalkozna. Ráadásul szerinte az ukránok most egy olyan terület miatt áldozzák fel a képességeiket, amelyet a jövőben nem tudnak majd megtartani.

Miközben az ukránok Kurszkban végeznek hadműveleteket, addig az orosz nyomulás nem állt le Pokrovszknál. A múlt keddi lépést megelőzően az volt az egyik legfőbb hír az ukrajnai háborúval kapcsolatban, hogy az orosz alakulatok folyamatosan haladnak előre Pokrovszk városa felé, ami nagyon fontos logisztikai és közlekedési központ az ukránok számára. Az ukránok oroszországi támadása óta ez a frontszakasz a háttérbe szorult, ám ennek ellenére a hadműveletek itt sem álltak le, továbbra is lassan haladnak a város felé az oroszok.

The Russians continue their rapid advancement toward Pokrovsk. Seizing Pokrovsk, a key transportation hub, will reduce Ukrainian mobility and it will likely be the bridgehead for Russian expansion in all directions as a massive "Popasna flower"
– It seems to be a strategic… pic.twitter.com/FKSaLxgOMp

— Glenn Diesen (@Glenn_Diesen) August 14, 2024

Glenn Diesen szerint Kijev részéről minimum megkérdőjelezhető döntés, hogy miért egy teljesen másik hadműveletre fordítja a figyelmét, ahelyett, hogy ezzel a veszéllyel foglalkozna.

Emlékeztetett a háború kezdeti szakaszában a Popasznaja-virágra, amely akkor az áttörést hozta meg Moszkva számára. Az oroszok akkor egy ponton képesek voltak áttörni az ukrán védelmi állásokat, majd ebből az egy benyomulásból építkezve fokozatosan tolták hátrébb a frontvonalat, végül jelentős területi nyereséggel zárult a hadművelet az oroszok számára. A politológus szerint most előfordulhat hasonló helyzet, és megeshet, hogy Pokrovszk elfoglalásával megismétli magát a korábbi szituáció. Egy ilyen forgatókönyv pedig katasztrofális következményekkel járna Ukrajna számára, mivel a keleti frontvonal egy jelentős része veszélybe kerülne.

Hozzá kell tenni, hogy az oroszok térségi haladása a háború korábbi szakaszaihoz képest valóban gyorsnak tűnik, ám a valóságban ez még mindig nagyon lassú, hetente mindössze néhány kilométert jelent. Az sem elhanyagolható szempont, hogy jelenleg olyan zónában zajlanak az összecsapások, amelyet kistelepülések jellemeznek, Pokrovszk azonban a háború előtt mintegy 65 ezer fős ipartelepülés volt.

Ráadásul a várost gyakorlatilag évek óta erődítik az ukránok, így az esetleges ostrom olyan elhúzódó, kegyetlen és hatalmas áldozatokkal járó harcokat ígér, mint 2023-ban Bahmutnál.

Meg kell jegyezni, hogy a norvégiai professzor az orosz állami csatornának, a Russia Todaynak volt a rendszeres kommentátora. Diesen emiatt többször is szembesült azzal a váddal, hogy az orosz propaganda üzeneteit segíti népszerűsíteni. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a politológus ellenzi Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

Drasztikus követeléssel állt elő Zelenszkij, Putyin újabb vörös vonalát vennék semmibe

Volodimir Zelenszkij arra kéri szövetségeseit, hogy engedélyezzék a nagy hatótávolságú csapásokat Oroszországon belüli célpontokra.

A Sky News beszámolója szerint Zelenszkij a Telegramon közzétett esti beszédében arra szólította fel a partnereket, hogy engedjék meg Ukrajnának, hogy rakétákat lőjön mélyebben orosz területre.

"Minél merészebbek a partnerek döntései, annál kevesebbet tehet Putyin" – mondta.

Hírdetés

Továbbá üdvözölte Ukrajna "jó előrenyomulását" az oroszországi Kurszk térségében is, mondván, Kijev stratégiai célját érte el.

Az orosz vezetés a bő két éve tartó háború során több olyan harci eseményt, lépést határozott meg nyilatkozatokban, diplomáciai eszközökkel, melyek ha bekövetkeznek, azok a konfliktust elmélyíthetik, eszkalálhatják. Ezeket nevezhetjük "vörös vonalnak".

A nyugati fegyverek használatával kapcsolatban az ukránok ilyen okokból ígéreteket tettek a szövetségeseiknek, ilyen az is, hogy oroszországi célpontokat nem támadnak meg mélyen az orosz határ mögött. Ha ezt most mégis megtennék, az egy újabb fontos "vörös vonal" átlépése lenne, amire "megtorló" válasz jöhet Oroszországból.

Moszkva közben kétségbeesetten próbálja megállítani az ukrán nyomulást

Másfél hete nem tudja kiszorítani az oroszországi Kurszk megyéből Moszkva a betörő ukrán alakulatokat, akik hatalmas károkat okoztak a térségben. Az orosz vezetés egyre kétségbeesettebben próbálja megtalálni a megoldást a támadás elfojtására – számolt be a Kyiv Independent.

Az oroszok mindent bevetnek ahhoz, hogy Kurszk megyében valahogyan stabilizálják a helyzetet az ukrán betöréssel szemben. Az ukrán hírportál értesülései szerint ellepték azok az álláshirdetések az oroszországi álláskereső oldalakat, amelyek igencsak vaskos összegeket ajánlanak azoknak, akik lövészárkokat ásnak. Munkájukért mintegy 150 000-371 000 rubel (kb. 1600-4000 dollár) közötti összeget kapnának, ami kimagasló fizetésnek számít az országban.

Az elmúlt napokban már az egyre jobban pánikoló moszkvai vezetés katonákat vezényelt a kurszki atomerőműhöz, ahol elkezdtek különböző védelmi vonalakat kialakítani.

Ez a lépés azt jelzi, hogy a Kreml nem tartja kizártnak, hogy az ukrán alakulatok mélyen behatolnak Oroszország területére, és ott a legfontosabb infrastrukturális elemeket is megtámadják. Korábban már elmondták, hogy az oroszok igyekeznek erős védműveket, erődítményeket felépíteni, ám az amerikai Institute for the Study of War elemzőház ismeretei szerint az érkező munkások felszerelése kifejezetten hiányos.

Moszkva lépései azt is jelentik, az oroszok arra számítanak, hogy további embermennyiségre és felszerelésekre lesz majd szükség a térségben a támadások visszaszorítására. Ezzel összejöhet Kijev terve, hogy széthúzza az oroszok logisztikáját, és máshonnan vonjanak el erőforrásokat a térségi védelem felállításához.

Súlyos hibát véthettek az oroszok az ukrán betörés megállítása során

Több, az ukrajnai háborúval foglalkozó blogger is egyöntetűen arról számolt be, hogy Kurszknál súlyos hibát vétett az egyik Ka-52-es orosz katonai helikopter. A beszámoló szerint a forgószárnyas fedélzetéről közzétett felvételeken az látható, ahogy egy, a távolban haladó járműoszlopra lő ki rakétákat. Az azonosíthatatlan típusú járművek a találat következtében megállnak, vélhetően harcképtelenné váltak.

A sikersztorinak induló videóról azonban gyorsan kiderült, hogy nem nevezhető örömtelinek, hanem egyenes katasztrófát jelent. Világossá vált ugyanis, hogy a helikopterről kilőtt járművek nem az ukránokhoz, hanem az oroszokhoz tartoztak, tehát úgynevezett „baráti tűzről” van szó jelen esetben.

A felvételen szereplő két jármű jól láthatóan nem tudott tovább működni, ezért komoly gondot okoz az eset az orosz haderőnek, főleg akkor, amikor minden elérhető utánpótlásra szükség van az ukrán támadás alatt lévő területen.

Earlier today, multiple milbloggers shared onboard footage of a Russian Ka-52 attack helicopter destroying a Ukrainian convoy in Kursk with guided missile fire. Only one catch:

The convoy was Russian

The Ka-52 destroyed a pair of Russian transports in a friendly fire incident. pic.twitter.com/BgDkl0MUN9

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) August 15, 2024

Az eset is azt bizonyítja, hogy másfél héttel a Kurszk megye megtámadása után még mindig nem állt össze megfelelően az orosz védelme a térségben. A korábbi gyors előrenyomulást – úgy tűnik – hogy megállították, ám kiűzni még nem sikerült az ukránokat a területről. A mostani eset is azt mutatja, hogy további lépéseket kell tennie Moszkvának a védelem megerősítéséhez. Az nem derült ki, hogy mekkora veszteségekkel járt az akció, írja a Portfólió.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »