Egy NATO-tagállam követte el az Északi Áramlat elleni szabotázst – véli a Putyinhoz közel álló nyugati cégigazgató

Egy NATO-tagállam követte el az Északi Áramlat elleni szabotázst – véli a Putyinhoz közel álló nyugati cégigazgató

A Nord Stream 2 AG ügyvezető igazgatója, Matthias Warnig nem Oroszországot tartja felelősnek a Balti-tenger alatt haladó gázvezetékek elleni támadásért. Sőt, jelezte, hogy szerinte a szabotázst egy NATO-ország követte el. Warnig a Die Zeit nevű német hetilapnak beszélt erről. Többek között arról is beszámolt, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elindítása után találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Warnigról úgy tartják, hogy egykor a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi tisztje volt. Egyes források szerint már akkor szoros kapcsolatban állt Putyinnal, aki akkor KGB-ügynökként ténykedett. A német vállalkozó ezeket az információkat tagadja.

A Die Zeit azt írja, hogy Warnig az egyetlen német állampolgár, akit az amerikaiak felvettek saját szankciós listájukra Oroszországgal folytatott gazdasági kapcsolatai miatt. A lap  úgy tudja, hogy egy nyugat-európai sem áll olyan közel az orosz elnökhöz, mint épp Warnig, a 90-es évek óta többször is találkoztak , közös vadászaton és horgászaton is részt vettek.

A Die Zeitnek adott interjújában Warnig az Északi Áramlat 1 és 2 elleni támadás kapcsán a következőket válaszolta:

Warnig: Hogy az oroszok? Nem.

Újságíró: Akkor ki? A NATO egy tagállama?

Warnig némán bólintott.

Újságíró: Netán Anglia?

Warnig: Ez mind spekuláció. De gondolkozzon el rajta.

Hírdetés

A német vállalati fejes azt is elismerte, hogy az Ukrajna ellen indított orosz invázió első heteiben találkozott Putyinnal. Állítása szerint megkérdezte tőle, hogy mi a célja a “különleges hadművelettel”, mire Putyin azzal válaszolt, hogy az “államtitok”. Majd felajánlotta neki, hogy Warnig családjával együtt költözzön Moszkvába. Ő ezt elutasította, mert “elveszve érezte volna magát” Oroszországban.

Az Északi Áramlatok három csővezeték-szála sérült meg a tavaly őszi szabotázsban. Mindegyikből hiányzik egy legalább 50 méteres darab, feltehetően robbanás okozta a sérüléseket. Oroszország szinte az első pillanattól kezdve az angolszász hatalmakat vádolta.

“Az angolszászoknak nem elég a szankciók sora. Szabotázst követtek el, ami egészen hihetetlen. Azzal, hogy robbanásokat hajtottak végre az Északi Áramlat nemzetközi csővezetékeken, amelyek a Balti-tenger alatt húzódnak, valójában elkezdték megsemmisíteni az összeurópai energetikai infrastruktúrát… Mindenki számára világos, ki húz ebből hasznot, és aki hasznot húz belőle, nyilván az követte el”

fogalmazott Putyin.

Mégis az oroszok tették?

A nyugati narratíva szerint azonban a szabotázst Oroszország követte el, ami legalább olyan gyenge lábakon áll, mint mikor arról írtak, hogy az oroszok bombázzák az általuk elfoglalt és ellenőrzött atomerőművet.

Az sem mellékes, hogy Joe Biden amerikai elnök tavaly februárban világosan figyelmeztette Németországot (a német kancellár ott állt mellette az ominózus sajtótájékoztatón, ami tekintélyes pofon volt a német szuverenitás számára), hogy ha az oroszok megtámadják Ukrajnát, az Északi Áramlatnak “vége lesz”.

Objektívebb szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a balti csővezetékek kiesése Ukrajna, mint tranzitország szerepét értékelte fel. Jelenleg az ukrán vezeték és a Török Áramlat szállít orosz gázt Európa irányába, a Lengyelországon keresztül haladó Jamalt leállították, miután Varsó nem volt hajlandó elfogadni a rubelfizetést.

Az Északi Áramlat elleni támadás másnapján Radosław Sikorski volt lengyel védelmi miniszter azt írta ki a Twitterre a tengerből felbugyogó gáz fotójával, hogy “Köszönjük, Amerika”. Később a tweetet törölte.

A vezetékeket az oroszok csak hónapok múlva tudnák megjavítani – ha ugyan akarják.

Körkép.sk, standard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »