Egy hónapja oltanak a koronavírus ellen, ha így folytatják, négy évig tartana

Egy hónapja oltanak a koronavírus ellen, ha így folytatják, négy évig tartana

A nyitrai egyetemi kórházban tavaly december 26-án, pontosan egy hónapja kezdték meg a koronavírus elleni hazai oltások sorát, az első személy, aki Szlovákiában megkapta a védőoltást, az ismert infektológus Vladimír Krčméry volt, őt további egészségügyi szakemberek követték.

Az év végén még pozitívabb oltási ütemre számított az egészségügyi tárca és a szakemberek is, a hivatalos adatok azonban ma azt mutatják, az elmúlt hónapban 102 692 személyt sikerült beoltani az elérhető vakcinák legalább első adagjával, amelyet 28 nap után követ a második adag. Ebből is látszik, az első személyek most kapják a második adagot, amely után néhány hét elteltével ki kellene alakulnia az ellenállóképességnek a fertőzéssel szemben.

Az év első hónapja ugyanakkor kiábrándító híreket hozott a hazai és az EU-s oltási ütemről, mert különböző okok miatt minden gyártó kisebb mennyiségű oltóanyagot tud majd szállítani a közösség országaiba. Gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt vakcinaszállítmányokat az AstraZeneca brit gyógyszergyár, ez a válllalat csak március végéig mintegy 80 millió adag védőoltást tervezett szállítani az EU 27 tagországának. Ebben az időszakban a Pfizer/BioNTech konzorcium vakcinájából is kevesebb érkezik, ezért aztán nem meglepő, hogy a tagállamok többsége elégedetlen és más megoldást keres.

Hírdetés

Az ilyen jellegű törekvésben is kiemelkedik Magyarország, aki múlt héten bejelentette, egymillió magyar állampolgár számára elegendő orosz gyártású oltóanyagot kötöttek le. Az oroszokkal kíván megegyezni a német kancellár is, ők még a gyártásba is beszállnának, eközben Igor Matovič kormányfő múlt héten azzal dicsekedett, újabb adag vakcinaszállítmányt kötöttek le, de annak érkezése egyelőre nem biztos. Saját becsléseik szerint ennek fényében a 45 éven aluli, komolyabb egészségügyi problémával nem küzdő korosztály augusztusban kerülhetne sorra. A miniszterelnök ezek mellett még az Európai Bizottság elnökét is megdicsérte a beszerzések kapcsán, legalábbis közösségi oldalán erről számolt be, amellyel túl nagy örömet nem váltott ki a lakosság körében.

A jelenlegi adatok alapján ugyanis több mint négy év kellene a szlovák állampolgárok beoltására az ütem tartása mellett, s arról is egyelőre kevés információ van, kik és hol oltanának majd, ha hirtelen a vakcinamennyiség megnövekedne.

Az ország lakossága körében közben továbbra is nagy számban vannak olyanok, akik elutasítják az oltást, arról nem is beszélve, hogy a különösen veszélyeztetett csoportba nem tartozók beoltásáról szóló hírek ugyancsak nem kedveztek a kormány intézkedéseinek megítélésének az oltási terv viszonylatában, ami pedig fontos lenne a járvány jelenlegi alakulása mellett.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »