Egy híján húszéves a Kürtös

Egy híján húszéves a Kürtös

Megjelent a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közéleti-társadalmi havilapjának januári száma. A tartalomból:

„Ilyenkor, év elején hajlamosak vagyunk a fogadkozásra, hogy az új évben majd másként csináljuk, és bízunk benne, hogy jobb lesz, mint a tavalyi, vagy jobb esetben nem lesz rosszabb, mint az elmúlt év. Már ennek is tudnánk örülni. Még ha bennünk meg is van a jobbra való változtatás, változás igénye, vajon környezeti változás, változtatás nélkül végre tudjuk-e hajtani elképzeléseinket, fogadalmainkat?” – fogalmazódik meg a címlapon közölt új évi gondolatfüzérben.

A közéleti témák sorában olvashatunk többek között az előttünk álló népszámlálásról, a magyarság értékeiről, valamint az Esterházy-emlékév nyitányáról is. „Legyen ez az idei évben a mottónk és a jelmondatunk, hogy lehajtott fővel és letérdepelve adózhassunk ama emberi nagyság előtt, aki képes volt gonosz sötétjét is napfényes ragyogássá varázsolnia. Az embert, a maga fizikai valóságában meg lehet törni, meg lehet alázni, de a lélek az mindörökre szabad marad, ha mi is úgy akarjuk. Adózzunk méltósággal és tisztelettel emlékének!” – hangsúlyozza az emlékév kapcsán írt jegyzetében Hrubík Béla.

Limbacher Gábor Az esztendő első ünnepei a Palócföldön című írásában sorba veszi a január hónapjához kötődő ünnepeket s népszokásokat.

A Kürtös hasábjain is bemutatkozik a Nagykürtösi járásból származó Bali Henrietta, aki december elejétől a lévai Barsi Múzeum igazgatója.

Hírdetés

A magyar kultúra napján a Csemadok országos vezetése kitüntetéseket, díjakat ad át. Idén sajnos a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé a központi ünnepség megtartását Galántán. Ám idén is díjaz a közművelődési intézmény. Az idei Fábry Zoltán-díjat Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke kapja. Ennek apropóján mutatja be munkásságát a havilap.

A 2021-es első lapszám röviden visszatekint a mögöttünk hagyott év eseményeire. Terbegec helytörténetének újabb fejezetével ismerkedhetnek meg az olvasók. Egy híján húsz, azaz immár tizenkilencedik évfolyamába lépett a Kürtös közéleti-kulturális havilap.

A járás fiataljait tömörítő Kiss Band, szenteste tette közzé a legnagyobb videó megosztó portálon Csondor Kata Add tovább különleges feldolgozásukat.

A januári lapszámból sem hiányozhat a könyvajánló, Balga Zoltán állandó rovata illetve a kiskertész tanácsadó.

Elektronikus formában ITT olvasható a lap. 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »