Egy hétéves kislány a vízbe fulladt a francia partoknál

Egy hétéves kislány a vízbe fulladt a francia partoknál

Megfulladt egy hétéves kislány vasárnap az Északi-tengerbe torkolló egyik csatornában Watten településnél egy hajóbalesetben – közölték a helyi hatóságok még csütörtökön.

A fedélzetén 16 illegális bevándorlóval felborult csónakot „nem arra tervezték, hogy ennyi embert” szállítson

– olvasható a prefektúra közleményében.

A hajó néhány kilométerre a partoktól borult fel, „nem sokkal azután, hogy az emberek beszálltak”. Valamennyi utas a vízbe esett – erősítette meg a prefektúra az AFP hírügynökségnek.

Egy járókelő riasztotta a csendőröket és a tűzoltókat, akik azonnal a helyszínre siettek. A megfulladt kislány szüleit, akik három másik gyermekükkel együtt a hajóban voltak, a dunkerque-i kórházba szállították.

A „valószínűleg lopott” csónak fedélzetén a prefektúra szerint egy házaspár, két férfi és hat kisgyermek is tartózkodott, akik nincsenek életveszélyben.

Hírdetés

Ez volt a harmadik halálos baleset az év eleje óta a La Manche-csatorna francia oldalán, ahonnan az illegális bevándorlók Angliába próbálnak átkelni.

Szerdán egy 22 éves török férfi egyelőre tisztázatlan okból esett vízbe egy hajóról az észak-franciaországi Calais partjainál, két migráns pedig eltűnt.

A tragédia után három eritreai állampolgárt vettek őrizetbe, de kettőt büntetőeljárás nélkül szabadon engedtek – erősítette meg az ügyészség.

A francia hatóságok összesítése szerint tavaly 12 migráns vesztette életét, amikor megpróbált átkelni a La Manche-csatornán.

A brit hatóságok adatai szerint 2023-ban 29 437 ember érkezett az Egyesült Királyságba a La Manche-csatornán csónakokon átkelve, a 2022-es 45 ezres rekordot követően. Az átkelők 20 százaléka afgán állampolgár, őket követik a legnagyobb számban az irániak és a törökök, az eritreaiakat és az irakiakat megelőzve.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust február 22-én azt közölte, hogy előző nap a belga, a francia és a német bűnüldöző szervek 19 ember előállítása mellett felszámolták a La Manche-csatornán működő, embercsempészettel foglalkozó eddig ismert legjelentősebb bűnözői csoportot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »