Egy ferences, aki a tüzérségi támadások közepette is támogatja a dél-libanoni falvak keresztényeit

Egy ferences, aki a tüzérségi támadások közepette is támogatja a dél-libanoni falvak keresztényeit

Toufic Bou Mehri, a Szentföldi Kusztódia ferencese hetente beül az autójába és megtesz 30 kilométert Türoszból Deir Mimasba, egy keresztény faluba, amely az izraeli Metula városától két kilométernyire fekszik. A térségben a Hezbollah és az izraeli légierő nap mint nap összecsap, ennek ellenére a kolostor elöljárója hetente visz segélyt és celebrál misét az ott maradt 11 keresztény családnak.

A határ menti területet naponta éri izraeli tüzérségi támadás, és a légierő is célba veszi, ám ennek ellenére a türoszi ferences kolostor elöljárója szívesen celebrál szentmisét az ott maradt családoknak. 2023. október 7-től a Hezbollah, a libanoni „Isten pártja” szolidaritási frontot alkot a Hamásszal, és ezzel Izrael katonai erejének legalább egy részét maga felé irányítja a Gázai övezetből. Válaszul a zsidó állam a síita milícia dél-libanoni támaszpontjait támadja. Ez az alacsony intenzitású háború izraeli részről eddig nyolc civil és 19 katonai áldozatot követelt, mintegy 60 ezer embert evakuálni kellett. A libanoni oldalon legalább 100 civil és 337 Hezbollah-harcos halt meg, és több mint 90 ezer ember menekült el a határvidékről.

A Szentföldi Kusztódia honlapján olvasható Toufic története, aki elmondja: Deir Mimasból az emberek nem tudnak elmenni sehová, mert nincs pénzük. A környéket járva azt látta, hogy közeli Kfarkela falu szinte teljesen a földdel vált egyenlővé. Deir Mimasban rakéta csapódott be a temetőbe, aminek következtében több sír is felnyílt: „Körülbelül tíz napba telt, mire ellenőrizni tudtam a terep állapotát, mivel izraeli drónok repkedtek a terület felett egész nap, a Hezbollah harcosai után kutatva.” Deir Mimas a Litani folyó felett fekszik, a völgyben futó folyó mentén milicisták rejtőznek.

„Aki támogatja a Hezbollahot, fizetést kap. A többiek az instabilitás és a visszatérő válságok miatt elvesztették érdeklődésüket a politika iránt. Ők csak élni és enni akarnak – magyarázza a szerzetes. – 2019 óta Libanonban nagyon nehéz a gazdasági helyzet, mert minden megtorpant, leállt. Míg az ország többi részén az élet normálisnak mondható, délen az emberek halálfélelemben élnek, és a szegénység egyre inkább eluralkodik.”

Toufic testvér hónapok óta egyedül szállítja a friss zöldséget néhány déli faluba. „Veszélyes dolog, nem akarok a sajátomon kívül még egy életet kockáztatni” – mondja mosolyogva. A libanoni latin püspök, Bejrút apostoli vikáriusa, César Essayan felhívására érkeznek a segélyek, részt vesz a támogatásban a Pro Terra Sancta egyesület, a Szentföldi Ferences Kusztódiához tartozó civil szervezet is. Az élelem mellett a szerzetesek néhány bérlakás díját is átvállalják.

Hírdetés

A Szentföldi Kusztódia 1860 óta működik Türoszban, mindenekelőtt a latin rítusú katolikus lakosság körében van jelen. A kolostori iskola 2005-ben bezárta kapuit, csak a lelkipásztori vezetés és néhány szociális tevékenység maradt a ferencesek kezében, mint például az oktatás támogatása. Amikor 2022-ben a közösség – amelynek mindössze két tagja van – elöljárójává nevezték ki, Toufic testvér felújítási munkálatokba kezdett. A Páduai Szent Antal-templom harangjai újra megszólaltak, miután a rozsda miatt 30 évig némák voltak. A harangtorony a néhány évvel ezelőtti vihar okozta károk után ismét a nevéhez méltó tetőzetet kapott. A felújításhoz szükséges 30 ezer dollár felét az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió (Unifil) finanszírozta. A felújított harangtorony felavatására június 13-án, Páduai Szent Antal, a Kusztódia védőszentjének ünnepén került sor.

Egy Monacói Hercegségből származó jótevő nagylelkűségének köszönhetően Toufic testvér az egykori iskolát vendégfogadó központtá, a tantermeket hálószobákká alakította át. „Néhány szerzetesnővér már bejelentkezett lelki elvonulásra. Hittancsoportokat is fogadhatunk majd” – mondja reménykedve a szerzetes. A cédrusok földjén a ferencesek Bejrútban, Harisszában és Tripoliban is jelen vannak.

Forrás: AgenSIR

Fotó: Szentföldi Kusztódia

Thullner Zuszsanna/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »