Egy felmérés résztvevői szerint a közösségi média hatással van a demokráciára

Egy felmérés résztvevői szerint a közösségi média hatással van a demokráciára

A megkérdezettek zöme úgy véli, hogy a közösségi média befolyással bír a szlovákiai demokrácia fejlődésére, s a többség szerint negatív hatást gyakorol rá. Hasonló a közösségi hálózatok negatív hatásának megítélése egyéb területeken, az országban zajló történések és viszonyok tekintetében is.

Ez derül ki az NMS Market Research Slovakia ügynökség által július 4. és 8. között 1020, reprezentatív minta alapján kiválasztott résztvevő bevonásával végzett online közvélemény-kutatás eredményéből.

„A válaszadók 70 százaléka úgy véli, hogy a közösségi hálózatok befolyásolják a demokrácia fejlődését Szlovákiában. Csak 16 százalékuk nem így gondolja, 13 százalékuk pedig nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre” – magyarázta Denisa Lakatošová, az ügynökség munkatársa.

Hírdetés

A közösségi hálózatok demokráciára gyakorolt negatív hatását elsősorban az ellenzék hívei vélik felfedezni.  „A közösségi hálózatok demokrácia fejlődésére gyakorolt negatív hatásának észlelése hazánkban a teljes politikai spektrumra érvényes. Az átlaghoz képest a Slovensko mozgalom, a KDH és a PS szimpatizánsai vannak a leginkább meggyőződve erről”  – magyarázta Lakatošová. Kevesebb válaszadó tapasztalja a közösségi hálózatok pozitív hatását a demokrácia fejlődésére. „Ők többnyire a Smer-SD és az SNS koalíciós pártok támogatói közül kerülnek ki ” – tette hozzá.

A válaszadók többsége úgy tapasztalja, hogy a közösségi hálózatok negatív hatással vannak az emberi, családi kapcsolatokra, a társadalmi légkörre, illetve a választások eredményére is.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »