Egy brit buzi bejelentkezett a világ legdrágább festménye díjért, de egyelőre egy néger mázolmánya a rekorder

Egy brit buzi bejelentkezett a világ legdrágább festménye díjért, de egyelőre egy néger mázolmánya a rekorder

Míg a homokos Andy Warhol és az ő 105 millió dolláros rekordja majdnem négy évig élvezhette csúcstartó szerepét, addig az őt váltó mai csúcstartót, vagyis a szintén buzi Jean-Michel Basquiatot máris le akarja söpörni a trónról egy harmadik homár, David Hockney 1972-es, Egy művész portréja (Medence két alakkal) című vászna, amelyet 80 millió dolláros becsérték körül indít a Christie’s. Hogy a trónfosztás megtörténik-e, az majd a novemberi New York-i aukció után derül ki.

Addig is a néger Basquiat a király, aki 2017 novemberében a műtárgypiac szerint felért a csúcsra. A Sotheby’snél 60 millió dollárra becsült 1982-es, cím nélküli, koponyát ábrázoló vászna végül 110,5 millió dollárért vándorolt Yusaku Maezawa japán milliárdos magángyűjteményébe, megdöntve ezzel Warhol korábbi rekordját. Maezawának nem ez az első – és interjúi alapján nem is az utolsó – Basquiat-műve.

Az akár fanatikusnak is mondható gyűjtő személyes kedvencének tartja a művészt, így munkájáért nem először szállt licitharcba. 2016 tavaszán egy másik 1982-es Basquiat-képet hozott el 57,3 millió dollárért, ezzel felülmúlva a művész addig – legalábbis aukción – legdrágábban elkelt művének csúcsárát. Egy év múlva aztán erre is ráduplázott.

Az biztos, hogy Basquiat része annak a csokornyi kortárs "művésznek", akiknek a mázolmányai átlépték a 100 millió dolláros határt. 1982-es vászna ma a legdrágább kortárs "műtárgy", egyben ezé a legmagasabb ár, amit amerikai művész munkája valaha is elért. Az Artprice.com Basquiat elmúlt 15 évben eladott műtárgyainak áránál tízszeres emelkedést mutatott ki.

Hírdetés

Valószínűleg a rekordnak köszönhetően a piacon egyre több, eddig csöndben meglapuló Basquiat-mű fog megjelenni. Kérdés persze, hogy a várható dömping építi vagy rombolja-e majd a "művész" piacát – ám az, hogy művészettörténeti reputációját segítené, erősen kétséges. Ha ugyanis a nagy múzeumok valamelyike egyszer úgy gondolja, pótolnia kell a hiányt Basquiat elfogadtatásában, akkor sem lesz képes ekkora értékű művet vásárolni, kiállítani pedig szintén nagy költségek árán tudná csak. Így nem marad más, mint várni a fanatikus Basquiat-gyűjtők adományozásait, akik elengedhetetlennek tartják szeretett művészük intézményi reprezentációját.

(HVG nyomán)

Közszeméremsértés miatt pénzbüntetésre ítéltek Rómában egy performanszművészt – pedig CEU-ösztöndíjat érdemelne

Végre-valahára valaki megelégelte a provokációt, és elkezdte a nagytakarítást a Szabadság téren

Eljárás indult egy 91 esztendős német nő ellen, pedig csak meg akart fejteni egy keresztrejtvényt

Ajánlott olvasmány: A zsidó szellemi pöcegödör térnyerése – a dadaizmustól a popkultúráig


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »