Egészségfejlesztésről és betegségmegelőzésről az EP-ben

Egészségfejlesztésről és betegségmegelőzésről az EP-ben

Az Európai Parlament plenáris ülése Egészségfejlesztés és betegségmegelőzés címmel közös vitát folytatott az Európai Egészségügyi Unió két jelentéséről.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte: az uniós intézményeknek a tagállamokkal szorosan együttműködve, de tagállami hatáskörmegvonás nélkül kell fellépniük az európai polgárok egészségének védelme érdekében!

„Sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni a jövőben az egészségügyre, és a sikeres válságkezelés érdekében gyorsabban kell reagálni az előre nem látható egészségügyi veszélyekre. Az Európai Betegségvédelmi és Járványügyi Központ fejlesztésével képesek lehetünk arra, hogy az uniós intézmények a tagállamokkal együttműködve a jövőben biztosítani tudják az európai polgárok egészségének védelmét, ezzel hozzájárulva az európai polgárok egészségügyi ellátásának javulásához. Viszont ez nem járhat együtt tagállami hatáskörmegvonással” – hívta fel a figyelmet a politikus.

Hírdetés

Az EP-képviselő hangsúlyozta: „Az Uniónak az általános célok mentén kell nagyobb erőkifejtést tanúsítania: erősítenie kell az emberek védelmét a határon átnyúló egészségügyi veszélyekkel szemben, támogatnia kell a gyógyszerekhez, orvostechnikai eszközökhöz és egyéb válsághoz kapcsolódó termékek hozzáférhetőségét és megfizethetőségét ugyanakkor nem támogatható az Európai Betegségvédelmi és Járványügyi Központ hatáskörének kiterjesztése a nem-fertőző betegségek monitorozására”.

„Magyarország és a magyar kormány számára az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első, ezért is tartom aggályosnak a Parlament minden olyan javaslatát, amely új struktúrákat hozna létre, jelentősen megnehezítve, vagy adott esetben gátolva ezzel a tagállamok válságkezelését” – zárta felszólalását Tóth Edina.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »