Eb-selejtezők – Kaunasban már a kijutás a tét

Eb-selejtezők – Kaunasban már a kijutás a tét

Ha Marco Rossi szövetségi kapitány veretlenül éllovas együttese ismét begyűjti a három pontot, akkor bebiztosítja részvételét a németországi kontinenstornán.

Szappanos Péter kapust viccelik meg játékostaársai, balra Szalai Attila, jobbra Szoboszlai Dominik a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a telki edzőközpontban a másnapi, Litvánia elleni mérkőzés előtt 2023. október 16-án. MTI/Kovács Tamás

A magyar labdarúgó-válogatott kedden a kijutás reményében lép pályára Litvánia vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyolcadik fordulójában.

Ha Marco Rossi szövetségi kapitány veretlenül éllovas együttese ismét begyűjti a három pontot, akkor bebiztosítja részvételét a németországi kontinenstornán. Döntetlen és vereség esetén is kijuthatnak a mieink, de ahhoz már némi segítség is szükségeltetik a csoport másik találkozóján. Ha a mindkétszer legyőzött Szerbia nem szerez több pontot Montenegró ellen, mint Magyarország Litvániában, akkor az egymás elleni eredmények miatt már nem tudja megelőzni a magyar csapatot, amely így biztos kijutóvá válna. Ez azt jelenti, hogy kaunasi döntetlen esetén Montenegró belgrádi pontszerzése, litvániai vereség esetén pedig Montenegró szerbiai győzelme érne magyar kijutást.
   
A magyar csapat célja mindazonáltal, hogy megverje a balti állam válogatottját, azaz ne kelljen a másik találkozó eredményére figyelni. Erre pedig megvan minden esélye, mert minőségileg jobb labdarúgókból áll a kerete. A legnagyobb kérdőjel Rossi együttesével kapcsolatban, hogy a fizikálisan és mentálisan is megterhelő szombati diadal mennyit vett ki a magyar játékosokból, illetve miként tudnak alkalmazkodni majd az északi, meglehetősen hűvös körülményekhez.
   
A magyar védelemből térdsérülése miatt ezúttal is hiányozni fog Willi Orbán, de a lipcsei futballista pótlását sikerült megoldani a jobb erőkből álló Szerbia ellen, ezért ebben joggal reménykedik Kaunasban is a már magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető. Ami viszont jelenleg a magyarok legnagyobb erénye, hogy a támadó trió minden tagja, azaz Sallai Roland, Szoboszlai Dominik és Varga Barnabás egyaránt remek formában van, így ők jó eséllyel gólokkal ellensúlyozhatják a hátsó alakzat esetleges bizonytalanságait.
   
A rivális balti csapat szintén jó hangulatban várja a keddi összecsapást, mert Bulgáriában megszerezte első győzelmét a csoportban, így ellenfelét megelőzve elmozdult a sereghajtó pozícióból.
   
A csoport másik találkozója szomszédországok sorsdöntő rangadója lesz, melyen nagy valószínűséggel a kvintett második továbbjutó helye dőlhet el. A szerbek ugyan két ponttal montenegróiak előtt állnak, de eggyel több meccset játszottak, azaz csak győzelemmel kerülnének lépéselőnybe, döntetlen esetén már nem saját kezükben lenne a sorsuk, mert a rivális a két győzelemmel a novemberi dupla fordulóban megelőzné Szerbiát, amely akkor egyszer szabadnapos lesz.
   
A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel – az élvonalban nyolcadik lett – szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély tekintve, hogy a belgák, a portugálok és a spanyolok már kiharcolták a részvételt. Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek „pótvizsgára”, azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.
   
Az albán Juxhin Xhaja sípjelére közép-európai idő szerint kedden 20.45-kor kezdődik a litván-magyar mérkőzés, melyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetít.

A maestro a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a telki edzőközpontban a másnapi, Litvánia elleni mérkőzés előtt 2023. október 16-án. MTI/Kovács Tamás

   

Eb-selejtező, G csoport, 8. forduló (kedd): Litvánia-MAGYARORSZÁG, Kaunas 20.45

Szerbia-Montenegró, Belgrád 20.45

    A csoport állása:

Hírdetés

1. MAGYARORSZÁG 5 4 1 – 9- 2 13 pont
2. Szerbia 6 3 1 2 10- 6 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5- 5 8
5. Litvánia 6 1 2 3 6-10 5
4. Bulgária 6 – 2 4 3-10 2

    Korábbi eredmények:

    1. forduló (március 24.):
Szerbia-Litvánia 2-0 (1-0)
Bulgária-Montenegró 0-1 (0-0)

    2. forduló (március 27.):
Montenegró-Szerbia 0-2 (0-0)
MAGYARORSZÁG-Bulgária 3-0 (3-0)

    3. forduló (június 17.):
Litvánia-Bulgária 1-1 (1-1)
Montenegró-MAGYARORSZÁG 0-0

    4. forduló (június 20.):
Bulgária-Szerbia 1-1 (0-0)
MAGYARORSZÁG-Litvánia 2-0 (1-0)

    5. forduló (szeptember 7.):
Litvánia-Montenegró 2-2 (0-0)
Szerbia-MAGYARORSZÁG 1-2 (1-2)

    6. forduló (szeptember 10.):
Montenegró-Bulgária 2-1 (1-0)
Litvánia-Szerbia 1-3 (1-3)

    7. forduló (október 14.):
Bulgária-Litvánia 0-2 (0-1)
MAGYARORSZÁG-Szerbia 2-1 (2-1)

    A csoport további programja:

    9. forduló (november 16.):
Bulgária-MAGYARORSZÁG, Szófia 20.45
Montenegró-Litvánia, Podgorica 20.45

    10. forduló (november 19.):
MAGYARORSZÁG-Montenegró, Puskás Aréna 15.00
Szerbia-Bulgária, Leskovac 15.00
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »