Dzsihadista gyilkost ítéltek el Svájcban – pedig skizofrén szegény

Húsz év börtönnel sújtották kedden Svájcban az Iszlám Állam terrorszervezet egyik szimpatizánsát, aki 2020 szeptemberében a Genfi-tó partján fekvő Morges városban késsel megölt egy éppen arra járó portugál férfit egy kebabosnál.

A 29 éves török-svájci kettős állampolgárságú elkövetőt egyebek között gyilkosság, gyilkosság és gyújtogatás kísérlete, dzsihadisták részére végzett propaganda és kábítószer-bűncselekmények miatt ítélték el a bellinzonai büntetőtörvényszéken. Omer A. bűntetteit a terrorszervezet iránt érzett csodálatával indokolta.

A bíróság szerint Omer A. előre kitervelte tettét, terepszemléket tartott, majd egy konyhakést beszerezve brutálisan és eltökélten cselekedett. A férfi nem mutatott megbánást tetteit illetően.

Szakértők ugyanakkor megállapították, hogy a férfi skizofréniában szenved, kóros elmeállapota miatt azonban csak korlátozottan büntethető, így börtönbüntetése egy terápiával lesz összekötve.

Hírdetés

Omer A.-t, aki 2019-ben Szíriába próbált utazni, hogy csatlakozhasson az Iszlám Állam soraihoz, tette elkövetése után 2020. szeptember 13-án fogták el. A börtönben rátámadt egy börtönőrre, tucatszor próbálva egy tollat szúrni áldozata torkába.

A férfi már korábban is ismert volt a hatóságok előtt. 2019 áprilisában egy benzinkút tervezett felgyújtása miatt őrizetbe vették, de még az év júliusában elengedték elmeállapota miatt.

Svájcban nem történt jelentősebb terrorcselekmény, tavaly szeptemberben azonban "többes merényletkísérletért" kilenc év börtönre ítéltek egy fiatal nőt, aki az Iszlám Állam nevében megpróbálta elvágni a torkát két nőnek egy áruházban, ahol a kést vásárolta.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »