Durván elszállhatnak a hitelkamatok

Durván elszállhatnak a hitelkamatok

Hamarosan még drágábban juthatunk hitelhez, az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön ugyanis 75 bázisponttal megemelte az irányadó eurókamatot.

A döntés szerint szeptember 14-től 1,25 százalékra nő az irányadó refinanszírozási műveletek eddigi 0,50 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak szintje 0,75 százalékról 1,50, illetve 0,00 százalékról 0,75 százalékra emelkedik. Az EKB további kamatemelésekkel számol, az infláció ugyanis változatlanul túlságosan magas, és valószínűleg huzamosan a 2 százalékos cél felett fog tartózkodni.

Hírdetés

Az EKB szakértői tovább rontottak az inflációs prognózisaikon, jelenleg arra számítanak, hogy az infláció átlagos üteme idén 8,1, jövőre 5,5, 2024-ben pedig 2,3 százalék lesz. Az idei év első felében tapasztalt regenerálódás után a friss adatok az euróövezeti gazdaság növekedésének számottevő lassulását jelzik, valamint az év további részében és 2023 első negyedévében a gazdaság stagnálására lehet számítani.

A nagyon magas energiaárak csökkentik a lakossági jövedelmek vásárlóerejét, emellett a kedvezőtlen geopolitikai helyzet, különösen Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt mind az üzleti, mind a fogyasztói bizalom romlik.

(MTI, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »